Бас и Стега
промоција Првог ЦД-а
27. 9. 2019.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 22:00

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

 

Састав Бас и Стега настао је у августу 2011. године. Оригиналну поставу чинили су Синиша Ступар (бубњеви), Мирослав Секулић Бата (бас), Стеван Ђорђевић (гитара/пратећи вокал) и Драган Влајић Гале (гитара/вокал). Име је настало игром речи и спајањем почетних слогова имена чланова: Ба (Бата), Си (Синиша), Сте (Стева), Га (Гале).

 

Музика коју бенд Бас и Стега изводи је углавном инструментална и мешавина је више музичких праваца који укључују дуб, функ, пост – rock и jazz и многе друге. Заснива се на стабилним ритмовима који су подржани разиграним бас линијама. Све је обојено психоделичним звуковима испреплетаних гитара.

У фебруару 2012. године бенд је снимио демо албум под именом “Забава Бадава” у Старој Пазови који им је омогућио улаз на многа дешавања и фестивале. Година 2012. била је обележена многим успесима као и освајањем прве награде на два музичка фестивала – “46. Зајечарска Гитаријада” и “Шумадијски Демо Фест”. Такође, крајем 2012. снимили су свој први ЕП под називом “Устај сад!” са 4 песме (Вожња, Пољана, Са Ђаволом куле градим и Устај сад). Наступали су на многобројним дешавањима као што су “Carneval der kulturen” у Берлину, “Mixer” фестивалу, “Клуб Лукавац” у БиХ, и многим другим клубовима и фестивалима.
Почетком 2013. године бенд је снимио први спот за песму “Са Ђаволом куле градим” у сарадњи са “ProVision” студијом у Лукавцу, БиХ. Током 2014. године радили су на снимању албума који је објављен почетком 2015. године на YouTube каналу, уз спот за песму “Вожња”. Албум садржи девет песма и снимљен је у студију “3×2″ у Панчеву. За снимање, микс и продукцију био је задужен Стефан Гаћеша уз асистенцију Дејана Средића. Током 2015. године албум је промовисан у земљи и иностранству. Бас и Стега на својим наступима шири позитивну енергију и љубав према музици.

 

Након кратке паузе, бенд Бас и Стега се 2017. враћа на сцену са малим изменама у саставу. Синиша Ступар (бубњеви), Стеван Ђорђевић (бас), Драган Влајић Гале (гитара/вокал) и Милош Спасић (сyнтх). Бенд прави нови материјал и у свој широки спектар музике додаје нове инструменте.

 

Током 2018/2019. бенд снима други студијски албум “Негде далеко” у београдском Hills River Студију и у студију “3×2” у Панчеву.
Поред чланова бенда, на албуму су се нашли многи гости а то су: Мирко Трубарац (труба) и Марија Шумарац (тромбон) у песми „Transchin“, као и Дарко Арменски (кавал) и Сања Угрчић као вокал у песми „Анкара“. Мастеринг албума урађен је у Загребу у сарадњи са Вишеславом Лабошем а cover албума уредила је уметница Лариса Ацков. Албум је објављен у јуну 2019. године на YouTube каналу и изабран је на конкурсу за Први ЦД Студентског културног центра Крагујевац. Бенд је почео промотивну турнеју по Србији и региону а крајем септембра одржаће промоцију албума и ЦД-а у Крагујевцу.