AFA Svetozar Marković
Prijem novih članova

Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković organizuje upis novih članova svih uzrasta. U podsticajnoj i razigranoj atmosferi, stručno vođeni našim umetničkim rukovodiocima, novi članovi će imati priliku da se upoznaju sa lepotom i raznovrsnošću naših tradicionalnih igara i pesama. Takođe, bavljenje folklorom odavno je prepoznato kao svojevrstan vid rekreativno-sportske aktivnosti  koji kod najmlađih donosi koristi i na planu fizičkog razvoja, jer aktivira rad gotovo svih mišića u telu, koriguje posturu tela, a kod odraslih doprinosi održavanju i poboljšanju kondicije.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti onlajn ili lično svakog radnog dana u prostorijama SKC-a od 9:00 do 14:00 do kraja oktobra. Prva proba dečijeg ansambla je u ponedeljak 18. septembra u 19:30. Prva proba pripremnog ansambla je u utorak 3. oktobra u 19:30. Prva proba rekreativnog ansambla, u koji se mogu upisati svi koji žele da nauče tradicionalne igre a imaju više od 28 godina, biće održana 18. oktobra u 21:30.

 

Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković osnovan je u Kragujevcu 1977. godine, a decenije rada posvećenog očuvanju tradicionalnog nasleđa dovele su do bogatog fonda tradicionalnih igara i pesama, kao i do nastupa obeleženih brojnim nagradama i priznanjima. Ansambl okuplja veliki broj prvenstveno mladih ljudi koji imaju priliku da igračko i pevačko nasleđe svoje zemlje predstavljaju na scenama širom sveta, upoznajući tradicije različitih zemalja i stičući dugotrajna prijateljstva.

 

U očuvanju igračkog i pevačkog nasleđa ansambl učestvuje zajedno sa Narodnim orkestrom i Pevačkom grupom Studenac, a svi zainteresovani mogu se pridružiti i ovim sekcijama.