Артан Лили
26. 08. 2021.

ЛЕТЊА СЦЕНА СКЦ У 21:00

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ У ПРЕТПРОДАЈИ 400РСД, НА ДАН КОНЦЕРТА 600РСД

 

Артан Лили је несумњиво најчешће помињани састав у региону у претходних пар
година, када се причало о новим снагама на домаћој и регионалној музичкој
сцени. Група постоји од 2013. године, али се током времена постава усталила у сада већ препознатљиву четворку: Бојан Слачала – бас и вокал, Романа Слачала – вокал и даире, Марко Ајковић – бубањ и Иван Скопулович – гитара.
Артан Лили су управо објавили 5 нових сингл-спотова са новог, 3. по реду студијског албума “III”.

 

“Нови Артани су пред вама” – еуфорично изјављује фронтмен Бојан Слачала и додаје – “напорно смо радили да завршимо читав новогодишњи пакет од 5 сингл-спотова. Све звучи и изгледа сјајно и једва чекамо да их премијерно изведемо публици у региону”.
За нови звук групе је заслужан продуцент Марко Бенини, а видеографију групе је са сарадницима уредиоStraight Mickey.
Нове песме као и реиздање сад већ култна прва два албума групе су у
регионалној кооперацији издале две највеће издавачке куће – загребачка Croatia Records (ex Jugoton) и београдски ПГП-РТС.
Добитници су прошлогодишње, 1. по реду награде Задужбине Милана Младеновића
основане 2019. године за композицију „Д.Е.П.Р.А.“ са којом су задовољили све критеријуме које музичко дело чине изузетним. «То је оригинално, дубоко
индивидуално, стилски доследно и интелигентно ауторско и извођачко остварење, које таленат и вештину третира без калкулација и цинизма, са аутентичном емотивношћу и припадајућим поштовањем.» – наводи се у саопштењу поводом доделе награде.

 

Артан Лили завршене песме објављују сукцесивно, преко Bandcamp платформе у
форми синглова. Овакав метод – сингл по сингл у савременом издаваштву сматрају својом иновацијом, јер нико пре њих то није урадио. На тај начин осавремењују застарели вид издавања албума.
Својим сингловима освајају прва места свих релевантних радијских и ТВ топ листа у земљи и региону. Најзанимљивији је пласман песме “Ако станемо ту”, која је одмах као новитет засела на прво место листе Дискомера Студија Б, што је пре њих, у 40 година постојања листе, пошло за руком само Бијелом Дугмету, Екатарини
Великој и групи Кал.
До сада су издали 2 албума “Артан Лили” “New Deal” и једна су од концертно
најактивнијих група у земљи и региону, па готово да и не постоји град, клуб или фестивал на коме до сада нису наступили.

О ЊИМА СУ РЕКЛИ:
“Бенд Артан Лили дефинитивно поставља стандарде врхунске забаве у клубовима.
Уживо увек дају свој максимум и публику већ годинама одушевљавају својим
врсним сценским умећем.”;
Борис Динић – музички критичар
“Једно од најјачих имена која су се појавила на регионалној сцени задњих година су свакако београдски Артан Лили који од почетка свог постојања имају своју спику и не одустају од ње. Ово је бенд о којем ћемо још много чути наредних година!“
Синиша Миклаужић – музички критичар за Музика.хр
“Артан Лили је нешто најзанимљивије из регије што сам чуо у посљедњих неколико година. Енергична, плесна, пјевна и надасве заразна глазба настала на корјенима еx Yу глазбене сцене осваја на прву – резултат је то чистог талента, добро осмишљеног начина издавања синглова и највише од свега – вјере у свој рад- “
Сандро Његован – музички критичар за Соунд Репорт
“Артан Лили је један од оних бендова који те “заразе” на прво слушање – налетиш на спот на Yоутубе-у, одмах пожелиш да чујеш још неку ствар, па још неку… У следећем моменту већ правиш целу листу коју слушаш на “repeat” у ишчекивању да избаце нешто ново.”
Ана Калаба – НОИЗЗ; 24 сата
“Њихови синглови и спотови се сукцесивно појављују већ месецима на доступним
медијима, и са задовољством бележе нови помак на овдашњој музичкој сцени, у
њеној поезији и самосвести.”
Драган Амброзић – музички критичар