Александар Петровић Бабић
Готам блуз
23. 01. 2019

Контакт галерија СКЦ 19:00

Представљање збирке песама

О књизи ће поред аутора говорити и њен уредник Звонко Карановић

У Готаму су Хероји и Зликовци још увек у форми, гипки, окретни. Остатак становништва морбидно је гојазан, отромбољен и безвољан, готово никада не излази из станова. Улице су постале бескрајан полигон за борбу против правде и хаоса.
Ту смо и ми, Оператери. Када неки брачни пар на лутрији извуче дозволу за прокреацију, наша дужност је да их превеземо до Хале за игру, обнажимо, намажемо етеричним уљима, те привежемо струнама за кранове и винемо у ваздух. Тамо наши вични прсти, уз помоћ гуменог џојстика, стварају неспутане покрете, дрске маневреспајајући и раздвајајући љубавнике. Они су нови извори енергије, када им се тела сударе бљесак је довољно јак да осветли читав видик. Њихово трење можда чак угреје и ледене дланове света.
Након радног времена, док чекамо градски превоз, Зликовац нам прилази и пали цигарету. Црни грифон дима појављује се у млазу из његових плућа и клизи низ улицу. Пита, када полази маглев ка Централној Зони. После добре туче на периферији града, Суперхерој обично нестане у непознатом правцу, у свом скупом ретро-аутомобилу.
Зли пак преноси поздраве и утиске из борбе, а затим прича о берзи, супрузи, смислу строго подељених улога и Тајном Скровишту. Ако је баш у егзистенцијалном очају, разгрне кошуљу и допусти нам да прислон9имо уши на његов трбух и слушамо Готам блуз.

Александар Петровић Бабић је рођен 1984. године у Јагодини. Освојио је трће место на Фестивалу културе младих у Књажевцу, био финалиста фестивала младих песника „Дани поезије“, у Зајечару. Објављивао је у часописима „Кораци“ и „Градина“, заступљен на пројекту „Реч у простору“ београдског СКЦ, као и у зборнику „Рукипоси 31“ у Панчеву. Иза њега су две збирке песама, „Песме и остале метаморфозе“ (2002, награда фондације „Дејан Манчић“ из Ниша), и „Богови отворених прозора“ (2017, награда за другу књигу Сомборског књижевног фестивала)