Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Likovni program
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerKnjiževni i tribinski program
Kutija Šibica 2017-11-15 19:00h
  "Brazil nije za početnike" Predraga Dragosavca


Kutija šibica SKC, 15. novembar u 19 sati.

Knjiga „Brazil nije za početnike“ novinara Predraga Dragosavca, objavljena u izdanju Mostarta, predstavlja svojevrstan mozaik slika o najvećoj južnoameričkoj zemlji - o prošlosti i sadašnjosti, starosedeocima i doseljenicima, gospodarima i robovima, o ogromnim gradovima i nenaseljenim prostranstvima, o ljubavi, muzici, fudbalu… Ali, i o našim ljudima koji su se u različitim vremenima otiskivali u Južnu Ameriku, a pomalo i o Švedskoj, u kojoj autor poslednjih godina živi.

Moglo bi se reći da je to hronika ne samo šestomesečnog putešestvija Brazilom, nego i višegodišnje fascinacije tom zemljom, njenim ljudima, šarenilom njene kulture, protivrečnostima njene svakodnevice... Knjiga je puna živopisnih likova, otvara sijaset različitih tema i kao da je pisana dijaloški, kroz razgovor sa znanima i neznanima...

Predstavljanje knjige u Kragujevcu zamišljeno je kao nastavak tog dijaloga.

O autoru
Predrag Dragosavac (Beograd, 1971) pisao je u brojnim novinama i časopisima, u Glasu javnosti pored ostalog je uređivao i pop-kulturni dodatak Glasno, godinama je vodio radio-emisije Brazilska čorba i Globalno selo na Beogradu 202... Od 2013. živi u Stokholmu, sarađuje sa medijskom agencijom Global Reporting, piše i objavljuje lokalno i globalno…O knjizi Brazil nije za početnike:
Peđa i ja znamo se iz vremena kada je vodio radio-emisiju Brazilska čorba; ja sam u to doba živela u Sarajevu i ponekad sam u emisiji gostovala. Za vreme njegovog boravka u Brazilu dosta smo se družili u Sao Paulu. Impresioniralo me je kako u naoko običnim situacijama zapaža priče. I u ovoj knjizi uočljiva je njegova sposobnost da ide dalje od banalnog i od stereotipa o brazilskim običajima i kulturi. Knjiga je odlično napisana i lepa je za čitanje. Nije to samo putopis već i zaista osmišljen pogled na protivrečnosti Brazila. Zanimljiv je vodič kroz kulturu Brazila i podsetnik na autore koji su se njom sistematski bavili.
 
Andrea Peres, Univerzitet Kampinas, Brazil
<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner