Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Likovni program
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerKnjiževni i tribinski program
SKC 2017-09-13 00:00h
  Đorđe Kadijević u SKC Kragujevac!


U sredu, 13. septembra biće predstavljena knjiga "Božija volja" Đorđa Kadijevića. O knjizi govore Dejan Ognjanović, urednik i autor. Kontakt galerija SKC, 19 sati.


Knjiga jednog od najvećih domaćih reditelja, najpoznatijeg po kultnim filmskim ostvarenjima „Leptirica“ i „Sveto mesto“, pojaviće se u ediciji „Gluvo doba“ koju uređuju Dejan Ognjanović i Milenko Bodirogić.

Roman se bavi mračnim dešavanjima u Beogradu i na Umci pred kraj II svetskog rata, ali manje je istorijski a više psihološko-egzistencijalistički, sa čestim elementima folklorne fantastike i horora.

Đorđe Kadijević je rođen 6. januara 1933. godine u Šibeniku. Srednju školu završio u Beogradu. Diplomirao na beogradskom Filozofskom fakultetu, odsek istorije umetnosti, 1956. godine.

Od 1960. godine bavi se paralelno istorijom i teorijom umetnosti, umetničkom kritikom, galeristikom i filmskom i televizijskom režijom. Autor pet bioskopskih igranih filmova, šest televizijskih igranih filmova, četiri TV serije, i deset kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Do sada je objavio dve knjige „Kraj rata“ (2001) i „Umetnost i običan čovek“ (2007).

 
„Nagoveštaji strave prisutni su kroz čitavu knjigu: nekad je to psihološka strava potaknuta suočenjem sa najmračnijim demonima čovekove psihopatologije (kao u besmislenom nasilju, ali takođe i krvavoj odmazdi „Kamidžorcu“), nekad jezoviti nagoveštaji da prokazana i izbegavana osoba zaista šuruje sa nečistim silama (poput baba „Milenije“), a nekad su to nagoveštaji zagrobnih odjeka koji nastavljaju da svedoče o nečijoj mračnoj sudbini, kao što je „Ćoronjorina“, čiji se kikot i dalje ori blizu mesta gde joj je voz (kao instrument njenog samoubistva) odrubio glavu. Drekavci se tu čuju u gluvo doba, „nečiste kuće“ se izbegavaju a crne babe i neshvatljive lepotice ukazuju na tajanstvo među javom i međ' snom koje čak i na dnevnom svetlu za sobom ostavlja upitanost i tajnu.“
(iz Pogovora Dejana Ognjanovića, jednog od urednika knjige)


<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner