Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT Galerija SKC 2018-10-22 20:00h
  Vip Kinoteka – Nacionalna klasa


Vip Kinoteka – Nacionalna klasa

Ovog meseca u okviru projekta VIP Kinoteka kragujevačka publika će imati priliku da pogleda specijalnu projekciju restaurirane verzije kultnog filmskog ostvarenja Gorana Markovića iz 1979. godine Nacionalna klasa. Projekcija Markovićevog filma u novom kvalitetu slike i zvuka, biće održana u ponedeljak, 22. oktobra 2018. u KONTAKT Galeriji SKC u 20 časova. Ulaz je slobodan.

Nacionalna klasa je kultni jugoslovenski film, snimljen 1978. godine, a premijerno prikazan početkom 1979. godine, u režiji Gorana Markovića. Glavne uloge u filmu tumače Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić. Film je prikazan na mnogobrojnim festivalima: Pula, Niš, Beč, Avelino, Palermo na kojima je i nagrađivan - Pula: Zlatna Arena za najbolju žensku ulogu (Gorica Popović). Niš: Nagrada "Car Konstantin" za najbolju mušku ulogu (Dragan Nikolić), Specijalna diploma (Aleksandar Berček), Nagrada žirijia publike za najbolji film.

Mladić iz beogradskog predgrađa, Flojd, (Dragan Nikolić), automobilski trkač u nacionalnoj klasi, u skladu sa svojom strašću, važi i kao veliki ljubavnik. Ali nije u skladu sa njegovim ambicijama da i dalje vozi u nacionalnoj klasi. Da bi prešao u višu klasu, mora da pobedi na važnoj trci, a da bi u tome uspeo mora da odloži služenje vojnog roka. Za to mu služi Mile (Bogdan Diklić), bubrežni bolesnik, koji umesto njega ide na preglede. Međutim, to ne uspeva, kao što ne uspeva ni izbegavanje braka sa „službenom“ devojkom Šiljom (Gorica Popović), koja je zatrudnela. Na kraju, on gubi trku, gubi slobodu, ali dobija prijatelja - na isparaćaj u vojsku dolazi mu samo Mile.

Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta "Vip kinoteka".


nacionalna klasa 2.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner