Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
Galerija SKC 2018-05-08 20:00h
  Još ne sviće rujna zora - Goran Stojčetović


Galerija SKC Kragujevac
Još ne sviće rujna zora - Goran Stojčetović  utorak - 8. maj 2018. u 20h. 

Izložba Još ne sviće rujna zora - autora Gorana Stojčetovića biće otvorena u Galeriji SKC u utorak 8. maja 2018. godine u 20 h. Izložbu će uz prisustvo autora otvoriti hor Kragujevačko pevačko društvo. Izložba će biti otvorena do 31. maja 2018.
 

JOŠ NE SVIĆE RUJNA ZORA
Posvećeno mojoj jedinoj ljubavi, Armiji Radosti 

Draga moja, tragam za živim svetom i svetlošću u modro tamnom svetu u kome smo zajedno...od sumraka do zore...sa životinjama, vampirima, ne ljudima, snevačima, zombijima, senkama i košmarima ali smo puni ljubavi nepoznatog izvora...beskonačan svet nesvesnog života čoveka živi u tom modrilu... posle modrog nema svetlosti već tama ili naša predstava obojenosti smrti...modro je i paralelan svet mog prijateljstva sa neživim ljudima koji su me stvorili...Gete, Kle, Jung, Hese...oni tamo žive...posle 20 godina modrovanja (naziv moje izložbe u galeriji Remont, septembra 2017.) shvatio sam da ne modrujem (robujem modrom) već sam prirodno biće koje živi u takvom vremenu i prostoru...pevam  Još ne sviće rujna zora...prizivam  Geteovog Vertera...neko i nešto je umrlo ili je ubijeno ili treba ubiti...ljude, države, nacije, crkve, bogove, ljubav...Preko 20 godina se totalno predajem crtanju hemijskom olovkom i nalazim se u tome...crtanje hemijskom mi pruža dovoljnu brzinu pri kojoj zaboravim gde se i u kakvom svetu nalazim i pruža mi modre linije dovoljno  tamne i neizbrisive da umirim svoju potrebu za samouništenjem  uslovljenu nekom neispunjenom čežnjom za Suncem i svetlošću, takođe uslovljenu i nekim ispunjenim trpljenjem zla i nadom u bolji život, srećnije ljude i porodično blago...shvatio  sam da to nije ništa drugo do samoubijanje na rate...ovom izložbom se opraštam od tih čežnji , trpljenja  i nadanja i zato je tebi posvećujem jer će mi trebati čitava armija radosti za put ka svetlosti...

Crteži iz ove serije su počeli da nastaju 2016. tako što sam prvo drvenim bojama žvrljao po papiru, zatvorenih očiju, pre spavanja, pa sam ih sutradan dorađivao hemijskom...mnogi su završavani posle dve godine od tih prvih polusnih linija...u poslednjih par meseci  pored žvrljanja, drvenim bojama nanosim fine obojene površine na papir koje odmah brutalno razbijam grubom četkom sa razvodnjenim crnim akrilikom...nakon toga sve to zajedno "potapam" plavom bojom hemijske olovke, potpuno nežnim i kontemplativnim potezima  raščišćavajući te haotične površine i opredmećujući nevidljive slike i motive u meni.

Draga moja Armijo Radosti, verujem  da me zapravo zanima da li će meni svanuti  jer sam u periodu velikih životnih promena ali aktivnim društvenim životom uviđam  da se moje osećanje  poklapa sa kolektivnim pa se nevoljno pitam: "Dal će nam ikad  svanuti i koga i šta ćemo zateći kad Sunce grane, dal smo već postali vampiri, ne ljudi, dal ćemo podneti svetlost i toplinu, dal će biti snage za ljubav?". 

Goran Stojčetović, 17.4.2018.
Beograd

 

Goran Stojčetović rođen je 15.7.1975. u Skoplju / SFRJ. Diplomirao slikarstvo na Fakultetu Umetnosti u Prištini 1999. godine / SRJ.

Bavi se dubinskom asocijativnom umetnošću koju pronalazi u nesvesnim i spontanim izrazima kroz crtež, sliku, fotografiju i performans. Poslednjih par godina se posvećuje društveno angažovanim akcijama kroz koje preispituje psihovizuelne sadržaje pojedinaca i grupa ljudi sa kojima se susreće prilikom gostovanja u različitim sredinama i okolnostima.

Od februara 2015. vodi “Art brut studio VMA” u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu, gde pored likovnih radionica, radi i na teorijskom istraživanju odnosa umetnosti i psihologije.

Osnivač je i predsednik Udruženja Art Brut Serbia, glavni i odgovorni urednik je veb portala www.artbrut-inside.org. Zaposlen kao scenograf  u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici. 

https://www.facebook.com/artbrut.serbia/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100008371179291

 

 


goran stojcetovic 2.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner