Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT GALERIJA SKC 2018-02-27 20:00h
  Vip Kinoteka – Kad budem mrtav i beo


Vip Kinoteka – Kad budem mrtav i beo 

SKC Kragujevac u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje specijalnu projekciju restaurirane verzije kultnog ostvarenja crnog talasa „Kad budem mrtav i beo” reditelja Živojina Pavlovića, u okviru projekta Vip Kinoteka. Kragujevačka publika će Pavlovićev film moći da pogleda na projekciji koja je zakazana za 27. februar 2018. - 20h. u KONTAKT Galeriji SKC. Ulaz je slobodan.

Crno-beli igrani film „Kad budem mrtav i beo“, u režiji Živojina Pavlovića, po scenariju Ljubiše Kozomare i Gordana Mihića, sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi, snimljen je 1967. godine, u produkciji Centar filma iz Beograda. Premijera je bila u decembru te godine, a naredne, 1968. krenuo je na uspešan put po festivalima. Dobio je Zlatnu arenu za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za režiju, takođe nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima.

Pored nagrada, ova kritička društvena drama osvojila je i široku publiku, zahvaljujući izuzetnoj kreaciji Nikolića u liku tragikomičnog gubitnika Džimija Barke. U sjajnoj glumačkoj ekipi bili su i Neda Spasojević, Ružica Sokić, Zorica Šumadinac, Dara Čalenić Severin Bijelić, Nikola Milić, Slobodan Aligrudić, Mića Tomić, Snežana Lukić, Milan Jelić, ali i muzički urednik i muzičar Slobodan Sloba Konjović.

Kritika je ocenila ovaj film kao jedan od vrhunaca u Pavlovićevom opusu. Karakterišu ga beskompromisni naturalizam i provokativni prikaz potucanja glavnog junaka koja otkrivaju širu sliku stvarnosti bez iluzija, svet poljuljanih vrednosti i palanačkih prostora.

Jugoslovenska kinoteka u saradnji s kompanijom Vip mobile započela je digitalnu restauraciju srpske filmske baštine. Projektom Vip Kinoteka, koji trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa. U narednih godinu dana ovim projektom javnosti će biti predstavljeno 10 restauriranih verzija značajnih ostvarenja srpske kinematografije. U okviru projekta Vip kinoteka, biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića ...

 

 


kad budem mrtav i beo plakat.jpg

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner