Studentski Kulturni Centar Kragujevac

Muzički program
Književni i tribinski
Pozorišni program
Folklorni program

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

banerLikovni program
KONTAKT Galerija SKC 2017-11-10 20:00h
  IZBOR IZ KOLEKCIJE GALERIJE SKC 2015-2016.


KONTAKT GALERIJA SKC
IZBOR IZ KOLEKCIJE GALERIJE SKC  2015-2016. 
 
Izložba pod nazivom Izbor iz kolekcije Galerije Skc biće otvorena u petak, 10. novembra u 20h. u KONTAKT Galeriji SKC. Na izložbi će biti predstavljeni radovi sedamnaestoro autora koji su se svojim samostalnim izložbama predstavili kragujevčkoj publici tokom 2015-2016. godine. 
 
Autori ćiji će radovi biti predstavljeni na izložbi Izbor iz kolekcije Galerije SKC Kragujevac su: 
Predrag Terzić, Ana Knežević, Nemanja Nikolić, Ana Piljić Mitrović, Jelena Ilić, Niina Todorović, Milica Antonijević, Nevena Popović, Mihailo Vasiljević, Vladimir Ranković, Draga Jovanović, Milica Jakšić, Ljubiša Simović, Marija  Bogdanović, Dragana Dragutinović, Jovana Trkulja, Jelena Savić.
 
Autori izložbe su Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti i Ivan Arsenijević, urednik likovnog programa SKC. Samu izložbu prati i kvalitetan dvojezični katalog. Publika će biti u prilici da ovu izložbu pogleda do kraja novembra. 
 
Praksa formiranja kolekcije iz galerijsko-izložbenog programa ustanove kulture ne može se porediti sa radom komercijalnih umetničkih galerija koje u okviru svoje delatnosti imaju za cilj trgovinu umetničkim delima. Ovde nije reč o razmeni dobara – usluge marketinške i tržišne prezntacije autora za umetnički proizvod. Ustanove kulture koje su ovakvu praksu uvrstile u svoje aktivnosti zadale su odgovoran i složen zadatak kustosima i menadžerima da ostvare kontinuiran i kvalitetan program koji svedoči o akutnom stanju na polju umetničkog stvaralaštva.
Izložba predstavlja izbor radova iz umetničke kolekcije galerije SKC Kragujevac koji su prikupljeni tokom sezone 2015 – 2016 godine. Radovi u kolekciji prikupljani su od 2004. godine. Ovo je druga izložba radova iz kolekcije. U odnosu na prethodnu održanu 2014. nešto sažetija. Sadrži dela 17 autora. U izboru smo pokušali da obuhvatimo što veći broj medija – od crteža, skulture preko grafike, fotografije i videa. 
Osobenost postavke ogleda se u atmosferi. Svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, tehnike i materijali laganih struktura, ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom. Za većinu radova karakterističan je pogled unazad. Osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac - društvo, pojedinčno - kolektivno. Ovakva vrsta razmatranja iziskuje  određenu smirenost i izolaciju. Istraživanje odnosa tradicionalnih i digitalnih medija takođe je osobenost većeg broja radova.
Izvod iz teksta kataloga, Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti

... I upravo, ovom izložbom koja je produkcijski nastala za prostor KONTAKT Galerije SKC, koja predstavlja izbor radova, autora koji su svoje samostalne izložbe održali u SKC-u tokom 2015—2016. godine, ustanovljava se praksa prezentovanja kolekcije nakon dve završene galerijske sezone.
Na izložbi je predstavljeno sedamnaestoro autora sa istim brojem radova, i sigurno odmah treba istaći činjenicu da se pri izboru radova za ovu izložbu, nismo rukovodili prostom logikom izbora najboljih prikupljenih radova, onim najboljim što su umetnici koji su izlagali ostavili za galerijsku kolekciju, već željom da svaki izabrani rad što bolje komunicira u jednoj novoj, sadržajno-kompleksnijoj postavci sa drugim radovima, da sama izložba bude u funkciji umetničkih radova. To nužno imlicira da ovaj izbor nije apsolutno zatvoren, već svakako postoji mogućnost za otvaranje novog iščitavanja, možda, na neku postavljenu tematsko-problemsku okosnicu, jer kvalitet radova koji se nisu u ovom izboru našli, to sigurno dozvoljava.
Izvod iz teksta kataloga, Ivan Arsenijević, urednik likovnog program SKCizbor iz kolekcije galerije skc web katalog.pdf

<< Nazad

Pretraga:Informacioni Centar
Tehnika
Javne nabavke
Dokumenta i propisi

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner

baner