VIP Kinoteka
Maratonci trče počasni krug
25. 04. 2018.

KONTAKT Galeriji SKC u 20:00

 

Ovog meseca u okviru projekta Vip Kinoteka kragujevačkoj publici predstavljamo nezaboravni film iz 1982. godine Maratonci trče počasni krug po scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Slobodana Šijana.

 

SKC Kragujevac u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje specijalnu projekciju digitalno restaurirane verzije kultnog filma Maratonci trče počasni krug, po scenariju Dušana Kovačevića i u režiji Slobodana Šijana u okviru projekta Vip Kinoteka. Maratonci trče počasni krug je jugoslavenska crnohumorna filmska komedija iz 1982. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju koji je napisao Dušan Kovačević. Glavne uloge tumače Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Milivoje Mića Tomić, Zoran Radmilović i Jelisaveta Seka Sablić. Radnja je smeštena u 1935. godinu, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, u maloj srpskoj palanci. Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom i svađaju oko nasledstva upravo preminulog Pantelije Topalovića, osnivača porodične pogrebne firme. Maratonci su s vremenom stekli status kultnog filma te često ocenjivani kao jedan od najboljih srpskih, odnosno jugoslavenskih fimova. Citati iz filma su prepoznatljivi i odomaćeni u svakodnevnom govoru.

 

Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta „Vip kinoteka“. Do kraja ove godine, u okviru ovog projekta, biće digitalno restaurirano još šest filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju.