ВИП Кинотека
Лепота порока
31. 05. 2018.

контакт галерија скц у 21:00

улаз слободан

 

У оквиру пројекта Вип Кинотека крагујевачкој публици биће представљен један од бисера југословенске кинематографије, филм Лепота порока истакнутог цррногорског редитеља Живка Николића. У овом филму значајног црногорског редитеља Живка Николића, који је и писац сценарија играли су Мира Фурлан, Милутин Мима Караџић, Петар Божовић.

 

У заосталим селима црногорског крша обичај је да муж неверну жену маљем убије преко погаче. У таквој средини живи млади brачни пар, заветован на доживотну верност. Живе сиромашно и радо прихвате позив човека који је отишао за лаком зарадом у приморје, да следе његов пример. Он се запосли у солани, а она као спремачица у нудистичком кампу. Традиционално васпитана, ужасава се над голотињом, нарочито кад поспрема апартман двоје младих странаца које забавља њена збуњеност. Уз њихов подстицај, она постепено ослобаđа традицијом спутану сензуалност.

 

Овим филмом настављен је процес дигиталне рестаурације култних филмова домаће кинематографије, у оквиру пројекта „Вип кинотека“. До краја ове године, у оквиру овог пројекта, биће дигитално рестаурирано још пет филмских остварења која су обележила српску и регионалну кинематографију.