SKC Kulisa VI
Zagrli me
18−21. 03. 2021.

YouTube kanal SKC

19:00 i 21:00

 

VI festival amaterskih pozorišta Kulisa, ove godine po prvi put u onlajn izdanju, održaće se u periodu od 18. do 21. marta, pod sloganom ZAGRLI ME. Predstave će biti emitovane svakog dana festivala na YouTube kanalu SKC-a, u terminima od 19:00 i 21:00.

Takmičarski deo festivala čini šest predstava koje je u repertoar prošlogodišnjeg izdanja uvrstio selektor, Dragan Jakovljević, reditelj Knjaževsko-srpskog teatra, a koje zbog otkazivanja festivala, publika nije imala priliku da pogleda.

Ono što će svakako najviše neodstajati ovogodišnjoj Kulisi jeste upravo ono što je i čini jednim od najiščekivanijih pozorišnih događaja u gradu i što daje potpuno opravdanje i puno značenje pojmu FESTIVAL u nazivu ove manifestacije, a to su svakako učesnici i publika, kao i atmosfera i ambijent koju razmena kreativnih impulsa, entuzijazam i ljubav prema pozorišnoj umetnosti donosi.

Kako bi ipak bile ostvarene komunikacija i interakcija i sa učesnicima i sa publikom predviđeno je održavanje pratećeg programa festivala putem Zoom aplikacije. Naime, poslednjeg dana festivala, 21. marta, sa početkom u 21:00, biće održana tribina Zakulisni razgovori, čiji učesnici su članovi Stručnog i Žirija učesnika. Tematski akcenat tribine biće na polažaju pozorišta u novim okolnostima uslovljenim pandemijom. Tribina je otvorenog tipa i svi zainteresovani se mogu priključiti i učestvovati.

Odluku o najboljima i na ovogodišnjoj Kulisi donosiće dva žirija:

  • Stručni žiri u sastavu – Dragana Dabović, pozorišna, filmska i televizijska glumica, Marko Marković, glumac Narodnog pozorišta u Somboru, Stefan Pavlović, umetnički rukovodilac Krik teatra.
  • Žiri učesnika koji čini po jedan predstavnik svake od selektovanih predstava.

Svoju odluku o nagrađenima oba žirija će saopštiti na završetku tribine Zakulisni razgovori.

 

Repertoar:

Četvrtak, 18. mart, YouTube kanal SKC

19:00 ŠTA JE SOBAR VIDEO, Gradsko pozorište, Kulturni centar Smederevska Palanka

Petak, 19. mart, YouTube kanal SKC

19:00 POLICAJCI, Dramski studio mladih, Gradsko pozorište Bečej

21:00 POLICAJCI, Pozorište Janko Veselinović, Bogatić

Subota, 20. mart, YouTube kanal SKC

19:00 OTVORENO O BEZNAĐU, Dramski studio AKUD-a Sonja Marinković, Novi Sad

21:00 MIRIS ŽIVOTA UNAZAD, Akademsko pozorište SKC Niš

Nedelja, 21. mart

YouTube kanal SKC

19:00 GARDEROBER, Teatar 5, Beograd

Zoom platforma

21:00 ZAKULISNI RAZGOVORI, tribina

 

REČ SELEKTORA:

POZORIŠTE U DRAMATIZOVANOM DRUŠTVU

„… umetnost, a naročito dramsku, dakle pozorišnu, bitno određuju vreme i prostor gde se oblikuje, zato što je ona dužna, osim što pruža estetsko zadovoljstvo, da govori i o čoveku i životu, o društvu i istoriji, o obliku sudbine koju poznaje moderni svet.”

Vladimir Stamenković

Pozorište u dramatizovanom društvu

„U savremenom pozorištu ima mesta za sve, i za inovatore, i za konzervativce, i za postmoderniste i za realiste. Pozorište je veliko, kao i svet.”

Nikolaj Koljada

Predstave amaterskih pozorišta iz Srbije i susednih zemlja, koje su konkurisale za učešće na VI Zlatnoj kulisi, veoma su raznolike po izboru tema kojima se bave, žanrovskim opredeljenjima i poetici. Nažalost, na osnovu odgledanih prijavljenih predstava može se uočiti pad u kvalitetu u odnosu na prethodne godine.

Savetu festivala za ovogodišnju Kulisu predlažem predstave koje čine živo pozorište (Nikolaj Koljada), i koje analitički i angažovano progovaraju o savremenosti i duhu vremena:

o zemlji čiji su svi građani srećni i zadovoljni, puni lojalnosti i divljenja za vlast, gde policajci postaju provokatori jer bi inače njihovo postojanje bilo besmisleno,

o pojedincima zarobljenim u okovima sistema koji podržava ludilo, o prividno uređenom i organizovanom društvu, o pesimističnoj slici sveta,

o odrastanju i sazrevanju na marginama društva, u ograđenim svetovima, traganju za identitetom sa zapitanošću da li postoje verska, rasna tolerancija i bilo koja druga ljudska prava,

o mešanju umetnosti i života, o licu i naličju pozorišta u kriznim okolnostima gde borba za odigravanje predstave postaje nacionalni zadatak,

o ljudskim sudbinama u neljudskim vremenima, o ludosti vlasti i vladavini beščašća, o odnosu prema moralnim normama i društvenoj etici, o osudi zla i kritičkom vrednovanju i sagledavanju ljudske egzistencije….