СКЦ Кулиса VI
Загрли ме
18−21. 03. 2021.

YouTube канал СКЦ

19:00 и 21:00

 

VI фестивал аматерских позоришта Кулиса, ове године по први пут у онлајн издању, одржаће се у периоду од 18. до 21. марта, под слоганом ЗАГРЛИ МЕ. Представе ће бити емитоване сваког дана фестивала на YouTube каналу СКЦ-а, у терминима од 19:00 и 21:00.

Такмичарски део фестивала чини шест представа које је у репертоар прошлогодишњег издања уврстио селектор, Драган Јаковљевић, редитељ Књажевско-српског театра, а које због отказивања фестивала, публика није имала прилику да погледа.

Оно што ће свакако највише неодстајати овогодишњој Кулиси јесте управо оно што је и чини једним од најишчекиванијих позоришних догађаја у граду и што даје потпуно оправдање и пуно значење појму ФЕСТИВАЛ у називу ове манифестације, а то су свакако учесници и публика, као и атмосфера и амбијент коју размена креативних импулса, ентузијазaм и љубав према позоришној уметности доноси.

Како би ипак биле остварене комуникација и интеракција и са учесницима и са публиком предвиђено је одржавање пратећег програма фестивала путем Zoom апликације. Наиме, последњег дана фестивала, 21. марта, са почетком у 21:00, биће одржана трибина Закулисни разговори, чији учесници су чланови Стручног и Жирија учесника. Тематски акценат трибине биће на полажају позоришта у новим околностима условљеним пандемијом. Трибина је отвореног типа и сви заинтересовани се могу прикључити и учествовати.

Одлуку о најбољима и на овогодишњој Кулиси доносиће два жирија:

  • Стручни жири у саставу – Драгана Дабовић, позоришна, филмска и телевизијска глумица, Марко Марковић, глумац Народног позоришта у Сомбору, Стефан Павловић, уметнички руководилац Крик театра.
  • Жири учесника који чини по један представник сваке од селектованих представа.

Своју одлуку о награђенима оба жирија ће саопштити на завршетку трибине Закулисни разговори.

 

Репертоар:

Четвртак, 18. март, YouTube канал СКЦ

19:00 ШТА ЈЕ СОБАР ВИДЕО, Градско позориште, Културни центар Смедеревска Паланка

Петак, 19. март, YouTube канал СКЦ

19:00 ПОЛИЦАЈЦИ, Драмски студио младих, Градско позориште Бечеј

21:00 ПОЛИЦАЈЦИ, Позориште Јанко Веселиновић, Богатић

Субота, 20. март, YouTube канал СКЦ

19:00 ОТВОРЕНО О БЕЗНАЂУ, Драмски студио АКУД-а Соња Маринковић, Нови Сад

21:00 МИРИС ЖИВОТА УНАЗАД, Академско позориште СКЦ Ниш

Недеља, 21. март

YouTube канал СКЦ

19:00 ГАРДЕРОБЕР, Театар 5, Београд

Zoom платформа

21:00 ЗАКУЛИСНИ РАЗГОВОРИ, трибина

 

РЕЧ СЕЛЕКТОРА:

ПОЗОРИШТЕ У ДРАМАТИЗОВАНОМ ДРУШТВУ

„… уметност, а нарочито драмску, дакле позоришну, битно одређују време и простор где се обликује, зато што је она дужна, осим што пружа естетско задовољство, да говори и о човеку и животу, о друштву и историји, о облику судбине коју познаје модерни свет.”

Владимир Стаменковић

Позориште у драматизованом друштву

„У савременом позоришту има места за све, и за иноваторе, и за конзервативце, и за постмодернисте и за реалисте. Позориште је велико, као и свет.”

Николај Кољада

Представе аматерских позоришта из Србије и суседних земља, које су конкурисале за учешће на ВИ Златној кулиси, веома су разнолике по избору тема којима се баве, жанровским опредељењима и поетици. Нажалост, на основу одгледаних пријављених представа може се уочити пад у квалитету у односу на претходне године.

Савету фестивала за овогодишњу Кулису предлажем представе које чине живо позориште (Николај Кољада), и које аналитички и ангажовано проговарају о савремености и духу времена:

о земљи чији су сви грађани срећни и задовољни, пуни лојалности и дивљења за власт, где полицајци постају провокатори јер би иначе њихово постојање било бесмислено,

о појединцима заробљеним у оковима система који подржава лудило, о привидно уређеном и организованом друштву, о песимистичној слици света,

о одрастању и сазревању на маргинама друштва, у ограђеним световима, трагању за идентитетом са запитаношћу да ли постоје верска, расна толеранција и било која друга људска права,

о мешању уметности и живота, о лицу и наличју позоришта у кризним околностима где борба за одигравање представе постаје национални задатак,

о људским судбинама у нељудским временима, о лудости власти и владавини бешчашћа, о односу према моралним нормама и друштвеној етици, о осуди зла и критичком вредновању и сагледавању људске егзистенције….