V festival amaterskih pozorišta Zlatna kulisa – selekcija
14. 03 – 17. 03.

18:00 i 21:00, Sala PMF-a

Studentski kulturni centar Kragujevac po peti put zaredom nosilac je pozorišnog festivala Zlatna kulisa. Kao i prethodne godine, odluku o predstavama koje će se naći u takmičarskoj selekciji  doneo je selektor festivala Dragan Jakovljević, pozorišni reditelj. Ovogodišnje izdanje festivala otvoriće tribina Zakulisni razgovori, čiji će učesnici biti glumci i članovi oba žirija, a koja će se održati u Kontakt galeriji SKC-a. Tematski fokus tribine  je na ulozi pozorišta u savremenom društvu, kao i na problemima sa kojima se susreću amaterska i profesionalna pozorišta.

Raspored igranja:

Četvrtak, 14. mart

18:00 Tribina – Zakulisni razgovori

21:00 Creeps, Dramski studio Doma omladine, Kragujevac

Petak, 15. mart

18:00 Pred penzijom, Kamerna scena “Miroslav Antić” Senta

21:00 Mamin dašak u svemiru, Akademsko pozorište SKC Niš

Subota, 16. mart
18:00 Slučaj, Pozorište kulturnog centra Radoje Domanović, Rača
21:00 Tanki zidovi, Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu Branko Krsamnović, Beograd

Nedelja, 17. mart
18:00 Gospodar muva, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta, Bečej
21:00 Peščanik, Akademsko pozorište SKC Kragujevac

 

Reč selektora:

Sunovrat ljudskosti

Srž pozorišta je u misteriji koja se zove sadašnji trenutak. Sadašnji trenutak je čudesan. Kao delić slomljenog holograma, njegova prozirnost je varljiva. Kada se ovaj atom vremena rascepi, u njegovoj bezmernoj neznatosti je ceo svet.

Piter Bruk, Otvorena vrata

Beograd, Klio, 2006.

 

Kao selektor V festivala amaterskih pozorišta Zlatna kulisa trudio sam se da iz tematski i žanrovski raznolike produkcije amaterskih pozorišta Srbije i regiona, veoma neujednačenog kvaliteta, odaberem predstave koje su relevantne po svojim umetničkim dometima, scenskom izrazu i ambiciji da postave pitanja kako povezati našu ličnu priču sa spoljnim svetom i društvom u celini.

Zajednički imenitelj odabranih predstava bi mogla biti priča o sunovratu ljudskosti u vremenu u kome živimo. Njihovi autori hrabro komuniciraju sa savremenim trenutkom i kritički, bespoštedno izvrgavaju podsmehu bolesno društvo i paradokse savremenog sveta u kome je sve manje nade i optimizma.

Tragikomičnost vremena u kome živimo u velikoj meri odredila je i tematski krug predstava. U središtu pozornice je čovek i borba za njegovo oslobođenje. Čovek koji odbija da bude to što jeste i ne želi da se menja, dezorijentisani i razočarani mladi čovek neostvarenih ambicija, čovek u borbi za opstanak u vreme ekonomskih kriza, preobražaj i napredovanje nekažnjenog čoveka-zločinca u postnacističkom periodu, čovek u borbi protiv mržnje prema svemu drugačijem od dogmatske zacrtanosti, beskrupulozni i okrutni čovek u borbi za prevlast…

Uveren da će i ovaj Peti, pomalo jubilarni, Festival Zlatna kulisa doživeti uspeh prethodnih, Savetu Festivala predlažem za takmičarsku selekciju sledeće predstave:

Dramski studio Doma omladine, Kragujevac

Luc Hibner ‒ Creeps

reditelj: Bratislav Janković

Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej

Vilijam Golding – Gospodar muva

reditelj: Igor Pavlović

Kamerna scena „Miroslav Antić”, Senta

Tomas Bernhard – Pred penzijom

reditelj: Radovan Zubac

Račansko pozorište Kulturnog centra „Radoje Domanović”

Slučaj

(po delima Harmsa, Gogolja, Erdmana i fragmentima scenarija

Slučaj Harms)

reditelj: Dejan Cicmilović

Akademsko pozorište SKC Niš

Mamin dašak u svemiru

(po motivima teksta Kolin Sero)

reditelj: Dušan Matejić

Akademsko pozorište AKUD Univerziteta u Beogradu „Branko Krsmanović”

Mina Ćirić – Tanki zidovi

reditelji: Mina Ćirić i Milan Cerović

Selektor,

Dragan Jakovljević, reditelj

Ove godine, u čast nagrađenih, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Kragujevac izvešće predstavu Peščanik, po romanu Danila Kiša, u režiji Kostadina Stojadinova.