SLOBODNA ZONA
7 – 11. 09. 2020.

Летња сцена СКЦ у 21:00
Улаз слободан

 

14. Турнеја Слободне Зоне

Пет најбољих филмова са  15. фестивалског програма филмског фестивала “Слободна Зона”, по избору публике и селектора фестивала, биће приказани у крагујевачком Студентском културном центру од 7. до 11. септембра 2020. године.

Улаз на све пројекције је бесплатан, а пројекције почињу од 21:00.

 

Програм филмова:

 

 

7. септембар 2020.
Алис и градоначелник (игр.) р. Nicolas Pariser / Француска, 2018, 105’

 

Градоначелник Лиона, Пол Терано, пати од егзистенцијалне кризе. Након 30 година у политици, осећа се потпуно празно и лишен идеја. Како би то превазишао, Пол ангажује младу и паметну филозофкињу, Алис Ајман, за необичан посао предлагања идеја Градској скупштини. Кроз њихов однос редитељ на духовит и дирљив начин преиспитује савремени живот, кроз филтер две генерације. Дијалог двеју дијаметрално супротних личности које преиспитују све оно у шта су до тада веровале.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=alis-i-gradonacelnik-igr

 

 

8. септембар 2020.
Округ (игр.) р. Grimur Hakonarson / Исланд, Данска, Немачка, Француска,  2019, 92’

 

Смештен у малој исландској пољопривредној заједници, филм Округ говори о Инги, средовечној млекарки која се супротставља свемоћној локалној задрузи. Инга покушава да натера остале фармере да јој се придруже у борби против корумпиране задруге, али наилази на велики отпор, што је приморава да се суочи са зависношћу и лојалношћу заједнице овом једином, доминантном предузећу. Инга се мора послужити својом сналажљивошћу и лукавством, како би се ослободила утицаја задруге и коначно живела онако како жели.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=okrug-igr

 

 

9. септембар 2020.
Стиг Ларшон: Човек који се играо ватром (док.), r: Henrik Georgsson /  Шведска, 2018, 99’

 

Стиг Ларшон: Човек који се играо ватром детаљно говори о заоставштини и животном делу познатог аутора Стига Ларшона. Творац је и писац најпродаванијег серијала Девојка са тетоважом змаја, који је адаптиран у неколико успешних филмова. Ларшон је био предан новинар и аутор, чији је фасцинантан и драматичан живот до сада био углавном непознат. Био је посвећен борби против десног екстремизма и ширењу поруке да је демократија право за које се треба борити. Филм садржи интервјуе са људима блиским Ларшону, као и јединствен материјал из његове приватне архиве, реконструкције догађаја и никада раније виђене архивске снимке.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=stig-larson-covek-koji-se-igrao-vatrom-dok

 

 

10. септембар 2020.
Избачени (док.) р. Фредрик Герттен / Шведска, 2019, 92’

 

Избачени је нови документарац награђиваног редитеља Фредрика Гертена, који истражује зашто више не можемо да приуштимо живот у нашим градовима. Становање је основно људско право, предуслов за сигуран и здрав живот. Међутим, у градовима широм света постаје све теже и теже обезбедити место становања. Ко стоји иза свега тога и који су фактори који чине становање једним од горућих светских питања данашњице? У филму учествују Саскија Сасен, Џосеф Стиглиц, Роберто Савијано и Лејлани Фархе, специјални известилац Уједињених нација за питања адекватног становања људи широм света. Овај актуелан и сјајан документарац позива на одговорност моћнике који спречавају приступ ономе што је основно људско право.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=izbaceni-dok

 

 

11. септембар 2020.
Селфи (док.), р: Agostino Ferrente / Француска, Италија / 2019, 78’

 

Нераздвојни пријатељи Алесандро и Пиетро имају 16 година и живе у напуљском предграђу Траијано. Алесандро ради као конобар у бару, док Пиетро сања о томе да постане фризер. У току лета 2014. године њиховог пријатеља, Давида Бифолкоа (16) полицајац је грешком убио током потраге, заменивши га са бегунцем. Алесандро и Пиетро прихватају редитељев предлог да бележе снимке ајфоном, уживо коментаришући своја свакодневна искуства, своје блиско пријатељство, крај у коме живе, који је сада, у сред лета, празан и трагедију која је окончала Давидов живот. Резултат је визуелно импресиван филм о одрастању и пубертету, о томе како је када порекло одређује будућност, о насиљу државе, гневу и болу због губитка у доминантно мушком свету где је најважније бити јак.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=selfi-dok