SLOBODNA ZONA
11 – 17. 06. 2019.

Летња сцена СКЦ у 21:00
Улаз слободан

 

13. Турнеја Слободне Зоне

Седам најбољих филмова са  14. фестивалског програма филмског фестивала “Слободна Зона”, по избору публике и селектора фестивала, биће приказани у крагујевачком Студентском културном центру од 11. до 17. јуна 2019. године.

Улаз на све пројекције је бесплатан, а пројекције почињу од 21:00.

 

Програм филмова:

 

 

11. 6. 2019.
Лето (игр.), р. Кирилл Серебренников / Русија, Француска, 2018, 126′

У Лењинграду 80-их рок музика се слуша пред комисијом за цензуру у строго контролисаним условима. Упркос томе, група младих рокера и панкера и њихови обожаватељи кришом се окупљају у становима да би слушали музику са Запада, компонују и свирају по малим клубовима за младе. Током једног топлог лета раних осамдесетих, Мајк, некрунисани краљ те мини андерграунд сцене помаже младом и талентованом Виктору Тсоју да постане звезда. Када се Мајкова жена Наташа заљуби у Виктора, настаје несвакидашњи љубавни троугао. Сјајни глумци и феноменалан соундтрацк звезда совјетског рока и панка 80их допуњују Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Кроз надреалне музичке сцене они постају алтер его главних јунака. Они су узори, симболи, недосањан сан једне младости без будућности.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=leto-igr 

 

 

12. 6. 2019.
Бергман – година живота (док.), р. Јане Магнуссон / Шведска, 2018, 117’

У периоду од шест година, средином 20. века, дешава се нешто невероватно. Високи, мршави Швеђанин, на прагу четрдесете, улази у креативни период без преседана. Између 1957. и 1963. године он режира неке од најзначајнијих класика у историји филма, продуцира велики број позоришних продукција за сцену и радио, и поред тога режира шест телевизијских филмова. У оквирима савремених филмских стваралаца Ингмар Бергман остаје ненадмашан до данашњег дана.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=bergman-godina-zivota-dok

 

 

13. 6. 2019. 
Транзит (игр.), р. Christian Petzold / Немачка, Француска, 2018, 102’

Немачке трупе су надомак Париза. Георг бежи у Марсеј у последњем тренутку. Његов пртљаг садржи легат писца Вајдла, који је окончао сопствени живот из страха од прогона. Овај легат садржи манускрипт, неколико писама и одобрену визу од стране амбасаде Мексика. У овај лучки град примљени су само они који могу да докажу да ће га напустити, што значи да вам је неопходна дозвола уласка од потенцијалне земље домаћина. Преузевши Вајдлов идентитет, Георг покушава да се домогне једне од ретких пропусница за брод.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=tranzit-igr

 

 

14. 6. 2019. 21h.
Капетан (игр.), р. Robert Schwentke / Немачка, Пољска, Португалија, Француска, 2017, 118’

У последњим данима Другог светског рата млади немачки војник, борећи се да преживи, проналази униформу нацистичког официра. Лажно се представљајући, он уз униформу преузима и његов идентитет и постаје монструозни злочинац попут истих оних људи од којих покушава да побегне.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=kapetan-igr

 

 

15. 6. 2019. 21h.
Србенка (док.), р. Небојша Слијепчевић / Хрватска, 2018, 72’

У зиму 1991. године у Загребу је убијена дванаестогодишња девојчица српске националности. Четврт века касније редитељ Оливер Фрљић режира позоришну представу о том случају. Пробе постају колективна психотерапија, а дванаестогодишњој глумици Нини се чини као да се рат никада није завршио.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=srbenka-dok

 

 

16. 6. 2019.
Три лица (игр.), р. Jafar Panahi / Иран, 2018,100’

Иако је Џафару Панахију од 2010. године забрањено да снима филмове, он наставља са радом без одобрења иранских власти. Његов најновији филм, Три лица, је на Канском фестивалу прихваћен са ентузијазмом. Режисер се поново нашао за воланом, овог пута у друштву иранске глумице Бехназ Џафари, и њих двоје крећу на пут у једно село на граници са Азербејџаном. Млада девојка Марзије Резаи се путем видео поруке обраћа редитељу. Она би хтела да студира глуму и чак бива примљена на студије глуме. Међутим, њени родитељи поштујући традицију намеравају да је удају и на тај начин стају на пут њеној жељи. Три лица је роад мовие против патријархата и представља филмску оду глумицама и свима који то желе да буду.

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=tri-lica-igr

 

 

17.  6. 2019. 
Најбољи ортаци (игр.), р. Toby MacDonald / Велика Британија, 2018, 95’

‘Само најјачи опстају’ је главна филозофија у енглеском мушком интернату у Калдермаунту. Ако ниси снажан, атлетски тип, ти си губитник. То нико не зна боље од штребера Амберсона, који је био на дну школске друштвене лествице од када га сећање служи. Амберсонов живот се окреће наглавачке када се у школи појави Агнес, неодољива ћерка наставника француског. Одједном Амберсон постаје љубавни посредник између Агнес и Винчестера, школске звезде и спортског хероја. Винчестер дефинитивно има изглед којим може да освоји Агнес, али Амберсон има харизму. Да ли ће Амберсон имати храбрости да јој призна истину и покаже ко је у ствари?

 

http://freezonebelgrade.org/?sermons=najbolji-ortaci-igr

 

 

Филмски фестивал СЛОБОДНА ЗОНА основан је 2005. године са идејом да се кроз популаризацију ангажоване кинематографије, која није део уобичајеног биоскопског репертоара, отвори простор за промоцију, промишљање и разумевање актуелних друштвених појава и проблема у свету, земљи и региону. На првом Фестивалу 2005. године – у једној биоскопској сали, приказано је 20 документарних, играних и краткометражних ангажованих филмова из целог света награђених на престижним светским фестивалима. На програму фестивала Слободна зона приказује се у просеку 30 до 40 целовечерњих играних и документарних филмова. Фестивал се од 2013.године организује истовремено у три града (Београд – Нови Сад – Ниш). Филмови се приказују у 10 биоскопских сала, а свечано отварање се одржава у великој сали Сава Центра пред више хиљада гледалаца.

http://freezonebelgrade.org/