Ratko Divjak Quartet
02. 08. 2019.

ЛЕТЊА СЦЕНА СКЦ

 

Ратко Дивјак, легендарни џез бубњар који је своју каријеру почео у rock музици, остаће упамћен као бубњар популарне југословенске групе ТИМЕ са којом постиже велике успехе. Занимљиво је да је своју пуну афирмацију стекао тек у Љубљани, иако је у Загребу провео значајно раздобље на почетку свог рада у џез музици.

 

Џез бубњар је постао након студија на Институту за jazz у Грацу.
Прво је свирао бубњеве у rock и поп саставима, а са џезом се упознао слушајући грамофонске плоче. Одлази у Загреб 1968. године и постаје члан оркестра Иће Келемена, а годину дана касније почиње да ради и са вибрафонистом Бошком Петровићем. Био је бубњар у Петровићевим групама, тј. његовом квартету, такође и у “B.P. Convention”, као и члан његовог међународног ансамбла “Nonconvertabile All Stars”.
Са тим ансамблима је наступао на међународним џез фестивалима у Прагу, Montreuxu, Будимпешти, Бечу, Берлину и Љубљани. У Загребу је снимао са Leom Wrightom и Slideom Hamptonom, а са тријом Тихомира Попа Асановића наступио је на међународном џез фестивалу у Сегедину.

 

Крајем 1973. године одлази за Љубљану и постаје члан “Плесног оркестра РТВ Љубљана” који касније прераста у Биг Банд РТВ Словенија са којим је редовно наступао на љубљанским џез фестивалима, као и џез фестивалима широм Европе.
______________________________________________________

 

Милан Станисављевић је рођен у Крагујевцу, где је завршио нижу и средњу музичку школу. Дипломирао је на ФМУ у Београду у класи проф. Растислава Камбасковића.
По завршеној класичној академији, уписује џез академију у Грацу. Џез клавир је студирао у класи проф. Haralda Neuwirtha и Clausa Raiblea а затим магистратуру завршава 2010. године у класи проф. Olafa Polziehna. На џез академији у Грацу је учио и од других великих музичара попут: Renata Chicca, Fritz Pauera, Howarda Curtisa, Wayne Darlinga, Billy Harta, Jerry Bergonzija, Geoffrey Keezera, George Colligana, Petera Herbolzheimera, Johna Abercrombija и других.
Свирао је са Стјепком Гутом у његовом квартету и наступио на фестивалу Будва Град Театар 2006. Као пијаниста академског КУГ Биг банда сарађује са америчким трубачем Derrick Gardnerom. Сарађује са лондонским гитаристом афричких корена Femi Temowom, дугогодишњим музичким директором бенда енглеске соул певачице Amy Winehouse.
2011. издаје своју прву плочу са насловом “Awakening”, која је добила одличне критике на џез порталу All About Jazz. Своју другу плочу под називом “Soundquest” издаје за аустријску издавачку кућу Barnette Records коју води признати амерички пијаниста Rob Bargad. 2019. је заједно са својом супругом снимио цд са Биг Бендом РТВ Словенија под називом “You & I and the Music”.
Од 2012. ради као проф. џез клавира на Конзерваторијуму за музику и балетску уметност у Љубљани.
______________________________________________________

 

Адам Клемм је рођен 1976. године у Новом Саду. После завршене средње музичке школе Исидор Бајић у Новом Саду на Одсеку за кларинет, наставио школовање на Универзитету за музику и примењене уметности у Грацу, Аустрија. Године 2005. је добио титулу магистра уметности – џез саксофониста. За време студија у Грацу је добио стипендију од аустријског министарства културе, за студије на престижној Сибелиус Академији у Хелсинкију, Финска. После повратка из Финске, наступао са легендом аустријске џез сцене гитаристом Karl Ratzerom и издао ЦД са сарајевском јазз групом Minority. Наступао са: Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri и многим другима. Води свој састав Adam Klemm Banda, са којим је издао првенац Hot Coolen за независну издавачку кућу Sensor Records 2007. године.
______________________________________________________

 

Федор Рушкуц је рођен у Новом Саду. Студирао је контрабас у Грацу (АУТ) и Келну (ГЕР) одакле је и почео са радом са великим бројем ансамбала и музичара као што су Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc и Magnus Mehl, Ryan Carniaux… Освојио је бројне награде на интернационалним такмичењима са Ferenc и Magnus Mehl квартетом као и са квартетом East Affair, чији је и данас стални члан. Године 2008. на такмичењу „Jimmy Woode Award“ проглашен је за најбољег басисту. Од 2010. живи и ради у Новом Саду где је једно време водио Биг банд јазз омладине Војводине. У Културном центру Новог Сада публику је упознао са ауторским радом у извођењу бенда Fedorchestra. Снимио је двадесетак ЦД издања у земљи и иностранству а појављује се и у филму о „World Music“ сцени Келна у продукцији WDR-a „Global-Lokal“. До сад је наступао широм Европе као и у Русији и Индонезији.