OPUS NEO
Projekat Gurđijev
08. 05. 2019.

UNIVERZITETSKA GALERIJA U 19:00

ULAZ JE BESPLATAN

 

Projekat Gurđijev
Srbija/Francuska
Muzika tišine i kontemplacije

Ivana Grahovac, čelo
Olivier Maurel, klavir

Opus Neo je muzička produkcijska organizacija koja je aktuelna u Francuskoj i Evropi od 2011. godine na čelu sa Olivie Morelom. Kreacije i projekti Opus Neo su do sada putovali širom Evrope u različitim sastavima i projektima: Piano et Mediterannee, Led Zep Session i sada Gurđijev projekat u saradnji sa raznim umetnicima (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) na mnogobrojnim festivalima.

Georgij Gurdžijev je bio filozof, psiholog, pisac i mistik grčko-jermenskog porekla. Tokom života, na svojim putovanjima po srednjoj Aziji, sakupljao je primere muzike, rituala, duhovnih praksi. Ovo je osnova na kojoj se temelje kasnije kompozicije koje je ostvario u saradnji sa svojim učenikom, ruskim kompozitorom Tomasom de Hartmanom. Gurdžijev je osnovao Institut za harmonični razvoj čoveka gde započinje zapisivanje muzike koju je čuo na svojim putovanjima. On bi zadavao osnovne teme, dok je de Hartman radio na razvoju i konačnom obliku muzičke forme.
Njihov proces najbolje opisuje sam De Hartman: „Gospodin Gurdžijev obično bi zviždao ili svirao jednim prstom na harmonijumu veoma složene melodije istočnog tipa. Kako bi se uhvatila ova melodija, odnosno zapisala u evropskoj notaciji, bio je potreban veliki napor… Najveće dejstvo posedovala je ona melodija koju je zapamtio na putovanjima u dalekim azijskim manastirima. Slušajući tu muziku, uranjaš u dubinu svog bića…“

Duo Ivana Grahovac, čelo / Olivier Maurel, klavir izvodi ovu kontempativnu i duboku muziku kroz pisanu i improvizacionu interpretaciju, igru zvučnih tekstura, melodija i harmonije sa kontarpunktnim elementima istraživajući volumene Azijskih ritmova, Plesa Derviša i Saida, Himni i molitvi.
Spoj sakralne i folklorne muzike nudi most između meditacije i plesa, svesti i transa.

Ovaj koncert je podržan od strane Francuskog instituta u Srbiji.