I Can’t See You Breathing As Before
Luka Ličina
07. 02. 2023.

Kontakt galerija u 20:00
Izložbu će otvoriti Dušan Savić, kustos i istoričar umetnosti

 

 

Unutar svoje umetničke prakse, umetnik Luka Ličina se bavi istraživanjem procesa religijske zajednice Jehovinih svedoka čiji je sam bivši član. Rekontekstualizacijom karakterističnih religijskih pristupa inicijacije, repeticije, ograničenja i istrajnosti, umetnik reprodukuje sećanja i osećanja iz svog vremena provedenog unutar religijske zajednice, otvarajući novo polje za analizu, sagledavanje i preispitivanje pozicije individue unutar dogmatskog sistema. Živeći po moralnim i biblijskim učenjima, čovek se posvećuje novom načinu života koji je izabrao i po kome nastavlja da živi. Skupština koncipirana kao veliko bratstvo veruje da živi u poslednjim danima. Priprema za poslednje dane i Armagedon podrazumeva redovno proučavanje Svetog pisma i primenjivanje njegovih načela. Jedino pravi hrišćani mogu da hodaju putem svetlosti u duhovnoj tami.

Svetlost se veri ukazuje, ali šta se dešava kada se svetlost ukaže van vere?

Osoba se bori i istrajava u oponašanju duhovnog i moralnog ideala koje uči iz biblijskih načela iščekujući ostvarenje nagrade večnog života u raju nakon Armagedona. Konstrukt ideološke misli gradi barijeru unutar čijih granica smešta individuu, izolujući je ne samo od kontakta sa svetom koji je okružuje već i od vremena. Vreme više nije proizvoljno niti dobrovoljno, sadašnjost postaje samo količinsko merilo razmatranja Svetog pisma. Vreme koje sledi odnosno budućnost takođe više nije proizvoljna niti nepoznata. Put pravog hrišćanina završava se vizijom dve budućnosti uzajamno determinisane. Budućnost zemaljskog života patnje i smrti i budućnost večnog života u raju. U svom radu Luka Ličina ilustruje jedan zamrznuti trenutak u vremenu, trenutak budućnosti. Život postaje prolazni period gde je istrajnost u veri prag prelaska u budućnost, ali početak budućnosti je konstantan, on se uvek dešava u jednom trenutku, sada.

Lila Jezdović

 

 

 

Luka Ličina (1995) je završio Osnovne i Master studije na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek vajarstvo u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijević. Bio je saradnik u Uličnoj Galeriji. U svom radu koristi se raznim medijima poput performansa, skulpture, instalacije, videa i zvuka kako bi istražio spoljne i unutrašnje sukobe pojedinaca u različitim društvenim modelima.

 

Samostalne izložbe i projekti:
‘‘When you pass through the waters, I will be with you’’ u Kino Šiška, Ljubljana (2020)
“Prostor za grešku” u Ostavinska Galerija, Beograd (2018)
“Gužva u gradu” u KC Grad, Beograd (2019)
Real Presence Radionica u KC Magacin, Beograd (2019)
“The Wrong Biennale” u okviru Prosthetic paviljona (2019)
Post Yu+th Bijenale ’’Sacučesništvo anonimnih materijala’’ u Centar u savremene umetnosti, Podgorica (2021)
’’Masterpieces IV” u U10, Beograd (2022)
’’Stavovi i forme’’ u Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Beograd (2022)
’’Tropical Lab’’ 16 u LASALLE College of the Arts, Singapur (2022).