Horski zvuci Bavarske i Šumadije
24. 05. 2018.

Galerija Narodnog muzeja u 20:00

 

Nakon putovanja u Bavarsku i zajedničkog koncerta u Moric katedrali u Ingolštatu, Kragujevačko pevačko društvo ugostiće Omladinski kamerni hor iz Ingolštata. Koncert pod nazivom HORSKI ZVUCI BAVARSKE I ŠUMADIJE održaće se u okviru Majskih svečanosti pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca.

 

Od svog osnivanja 1982. godine, Omladinski kamerni hor iz Ingolštata ima za cilj da kod mladih ljudi probudi interes za horsku muziku visokog kvaliteta. Zahvaljujući svom mladalačkom poletu, ali i visokom nivou profesionalnosti, ansambl je privukao pažnju i postao važan činilac na kulturnoj sceni Ingolštata. Na mnogim koncertima i takmičenjima u zemlji i inostranstvu, Omladinski kamerni hor primio je brojna priznanja i nagrade. Eva-Marija Acerot vodi hor od 1990. godine, koji danas čini 45 članova.

 

Kragujevačko pevačko društvo se kao mlad, ali profesionalno veoma zreo hor, nametnuo na muzičkoj sceni grada kao jedan od najzanimljivijih noviteta. Hor osniva grupa entuzijasta 2014. godine i za kratko vreme uspeva da se pozicionira na muzičkoj sceni Srbije, osvojivši nekoliko nagrada u Srbiji i inostranstvu. Oni aktivno „komentarišu“ stanje u kulturi i jasno ukazuju na probleme koje treba rešiti. Hor inicira i stalnu saradnju sa kulturnim i prosvetnim institucijama grada Kragujevca, a od 2017 ,na poziv direktora Studentskog kulturnog centra Kragujevac, Ivane Maraš Jovanović, hor postaje i deo „porodice“ SKC-a. Na koncertu Horski zvuci Bavarske i Šumadije hor izvodi nekoliko kompozicija lokalnih autora, i na taj način započinje realizaciju projekta Horsko stvaralaštvo Šumadije. Rukovodilac hora i jedan od osnivača je Đorđe Catić, profesor solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi u Kragujevcu.