ГЛАСОВИ! ГЛАСОВИ!
ESTAM world music festival
18-19. 08. 2023.

ГЛАСОВИ! ГЛАСОВИ!

 

Припремите се за неодољиво фестивалско музичко искуство – ESTAM 2023: Glasovi! Glasovi! је на програму овог августа!

Вратимо се на тренутак кроз време. Замислите праскозорје музике, где је све почело људским гласом. Певање је било изворна форма изражавања, чак и ако није звучало попут онога што данас чујемо на радију. Певање је било неизоставан део сваке културе, без обзира колико древна или изолована била. Уграђено је у саму бит постојања људи.

Еволуција људског гласа је изванредно путовање. Од примарног крика до очаравајућих мелодија и снаге говора, наша способност комуникације и повезивања путем вокалног израза сведочи о нашој креативности. То је вечни дар у којем је садржана суштина наше људскости.

Неки тврде да су људи певали пре него што су почели да говоре. Звучи уверљиво, зар не? Ово је можда тачно, али суштниски небитно. У сваком случају, пре него што је певање постало вештина певао је свако. Како је време пролазило, успостављани су стандарди и само талентовани су могли да их досегну. Ови други, створили су музичке инструменте да замене њихов глас.

Кроз историју, музика је играла кључну улогу у церемонијама, друштвеним окупљањима и културним прославама. У древном Египту, Озирис, легендарно божанство, користио је Хаторову музику да донесе цивилизацију свету. Времена су се променила, обичаји се разликују, али снага песме остаје иста, чак и ако поприма различите облике.

Традиција није прашњава реликвија; жива је и жестока! На ESTAM-у ћете се сусрести са аутентичним уметницима који својом магијом оживљавају сирову суштину певачких традиција у садашњем тренутку. Удахњују живот древним обредима, очаравају наша бића својим заносним наступима.

Овогодишњи фестивал суочио се с финансијским изазовима, али упркос свим препрекама, доноси чаробно искуство. Морали смо донети тешке одлуке и смањити обим, али будите сигурни да смо сачували суштину. ESTAM представљаја одабране представнике непрегледних вокалних традиција Европе и Азије. Зато, обележите датуме у својим календарима и придружите нам се на кондензованој, али јединственој фијести магичних гласова Европе и Азије који ће вас оставити без даха!

 

НЗА (СРБ)

 

Владимир Арсенијевић – DJ

 

Тек четири године на DJ сцени а већ изразито препознатљив по природном односу са публиком водећи их кроз groovy селекције афричких ритмова.

Сјајним осећајем за миксовање @nezoob увек успева све да разигра и одведе нас у свет апсолутне слободе покрета и плеса комбинујући више жанрова (disco, nu disco, house, afrobeat).

Од барова, клубова па до фестивала, сви који су га чули рећиће вам исто – оригинална, креативна, енергична и изузетно разђускана атмосфера!

 

ГОРАН СИМОНОСКИ (СРБ)

 

Горан Симоноски – музички продуцент и DJ

 

Горан Симоноски је музички продуцент и DJ, активан на нашој сцени више од две деценије. Његови пројекти Belgradeyard Sound System, Piece of Shh, Brickwall Brigade и, од 2015. ТАПАН, нашли су пут на издањима реномираних издавачких кућа као што су Soundway, Cosmic Sounds, Ninja Tune, Malka Tuti и других. Горан је такође био и један од оснивача и организатора култног фестивала електронске музике – Dis-patch.

Као DJ, Горан се не држи једног музичког правца, већ његови сетови шетају од Африке до Јамајке, истражујући изломљене (поли)ритмове и мистичне мелодије.

Његова радијска емисија YARDSTYLE емитује се једном месечно на берлинском радију D59B, већ пуне две године.

 

 

ESTAM Super Group 2023
BURNING FROM THE INSIDE

 

Radik Tyulyush – вокал и традиционални тувански инструменти
Oliver Josifovski – контрабас
Лав Ковач – бубањ

 

Овогодишњи ESTAM доноси нешто заиста посебно.

Од самог почетка фестивала посвећени смо томе да представимо иновативне музичке пројекате. А сада наш уметнички директор, Владимир Ђорђевић, отвара нови креативан простор увођењем концепта ЕСТАМ супер групе.

Ове године са поносом представљамо оригинални пројекат под називом Burning from the Inside. Група изузетно талентованих музичара из различитих крајева света се удружује како би магијом музике приредили јединствено музичко искуство ексклузивно за наш фестивал. Прву ESTAM супер групу чине Radik Tyulyush из Републике Туве, прави мајстор туванског грленог певања и традиционалних инструментанта. Придружиће му се Оливер Јосифовски, виртуоз на контрабасу из Северне Македоније, и Лав Ковач бубњар из Србије, као слободни уметник на разним перкусионистичким инструментима. У улози музичког директора за овај изузетан пројекат је наш програмски селектор, Владимир Ђорђевић. Он ће бити водич на путовању са овим невероватним музичарима, уклапајући њихове различитости и појединачне таленте који сваки од њих носи у себи у хармоничну сарадњу која обећава да искаже њихову људску и музичку креативност на најзбудљивији начин.

‘Бурнинг фром тхе Инсиде’ је само почетак. Сваке године, ЕСТАМ супер група ће добити ново име и новог музичког директора, стварајући ново музичко искуство које се непрестано развија и попут соничне авантуре која се одвија пред вашим очима и ушима, помера границе и превазилази очекивања.

Дакле, ако сте радознали и отвореног срца, спремни да вас одува фузија култура и карактера, судар музичких стилова и непатворени сјај ЕСТАМ супер групе, придружите нам се на несвакодневном музичком путовању током којег ћете пожелети да не пропустите ни један једини звук!

 

MÓNIKA LAKATOS (HU)

 

Mónika Lakatos – вокал
Mihali Mazsi Rostas – гитара и вокал
Antal Mate Kovacs – перкусије

 

Моника Лакатош је рођена у Будимпешти у породици Олах Рома. Отац и тетке су је учили да пева. Давне 1996. Године је победила у најпопуларнијем мађарском такмичењу талената на који је пријављена без њеног знања.

Након наступа са разним бендовима, Моника и њен супруг Mihali „Mazsi“ Rostas основали су групу Romengo, која изводи оригиналне песме укорењене у музичкој традицији Олах Рома. Овај World Music бенд је гостовао широм Европе (Берлинска филхармонија, Франкфуртска опера…) и наступао у осам јужноамеричких и азијских земаља. Оба албума састава Romengo нашла су се у 10 најбољих на листи World Music Charts Europe, а Моникин први соло албум Romanimo (2017), где пева споре, срцепарајуће халагто песме ромско-мађарске музичке традиције је изабран за топ 5 на World Music Charts Europe. Године 2018. основала је састав Monika Lakatos & Gipsi Voices у настојању да представи и очува културу Олах Рома у њеном најчистијем традиционалном облику.

Моника је награђена наградом Monika Lakatos & Gipsi Voices на фестивалу Babel Med 2007. Такође је добила Награду за паралелну културу на фестивалу Mediavave 2013, а награђена је и Наградом мађарске владе за мањине. Године 2019. била је представљена на Култ50, листи 50 најутицајнијих мађарских уметника магазина Fidelio. И на крају, али не и најмање важно, Моника је 2020. године добила WOMEKS Artist Award, најпрестижнију World Music награду. Ова награда се често помиње као Оскар за World Music, коју је Моника добила као први ромски извођач. Са својим Folktriom изводи мађарске (ловари) ромске песме које обогаћује музиком других националности, при чему посебну пажњу посвећује традицији сопствене културе. У овој формацији, прати је гостујући перкусиониста Antal Mate Kovacs и њен супруг Mihali Mazsi Rostas на гитари и вокалу.

 

Партнер на пројекту: Мултикултиватор
Спонзор фестивала: Подрум Певац