Coucou Abel
6. 6. 2019.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ У 21:00

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

 

Студентски културни центар Крагујевац овог лета обележава 35 година рада у култури и тим поводом организује концерт музичког ансамбла Coucou Abel и изложбу фотографија из архиве СКЦ-а.
Концерт почиње у 21х. Овим програмом СКЦ отвара и најављује летњу сезону.

 

“ Поодмакли 21. век у популарној музици је уз слушалачки „overload“ донео и оживљававање старих музичких стилова, као сасвим природну реакцију на сужен креативни простор за измишљање нових револуционарних жанрова и поджанрова. Још раних двехиљадитих је Daptone Records кренуо у soul revival, на раскршћу соула и рока имали смо The Black Keys, потом Alabama Shakes, и многе друге. Ређали су се ревивалисти практично за сваку епоху и декаду у музици, од старог рока до синт-попа осамдесетих. Деведесете су, вероватно, још преблизу у сећању за „оживљавање“. Овај је тренд у музици карактеристичан по ауторским изразима музичара који превазилазе „cover“ или „омаж“ дискурс. Нови музичари, наслушани, насвирани и продукцијски верзирани, стварају песме базиране на старинском наслеђу, али с ентузијазмом, уверењем и креативним набојем у духу савременог доба.
Браћа Срђан (гитара, бас, синтови) и Павле Попов (гитаре, клавир, контрабас, чело) нису први домаћи музичари из 21. века који су посегли у неку лепшу, романтизовану прошлост – сетимо се само поставе ВИС Лимунада као најдоследније реализованог ретро-стилизованог пројекта на алтернативној сцени. Но њихов је креативни нерв управо на линији страних махера попут Џека Вајта (The White Stripes), Дена Ојербаха (The Black Keys), или Џоа Хенрија, музичара који су у свом раду спојили ауторски квалитет, љубав ка традицији, и ништа мање важно – умеће да ову музику продукцијски освеже у духу данашњег доба. Нашим је набујалим талентима историја популарне музике непресушна инспирација, док су са друге стране незасити у свирању и стварању са различитим поставама, било да се ради о соло пројектима, бендовима Sergio Lounge и Coucou Abel, те гостовањима код других музичара.
Coucou Abel је њихова постава са прекаљеним музичарима – Марком Игњатовићем из Stray Dogg-аa и Томом Феђом Френклином из Fish in Oil. Као гости на истоименом дебитантском албуму (издавач СКЦ Крагујевац) се појављују и гитариста Братислав Радовановић, саксофониста Лука Игњатовић, перкусиониста Папа Ник, пијаниста Милован Пауновић. Ретро оријентација је јасна и несакривена. Бенд посеже све до педесетих и шездесетих, у слободнију и занимљивију прошлост, време у коме је истраживање живота, емоција, света, свемира…било лишено пост-модерног цинизма и изопачености модерног доба, у коме стварност још није била посредована друштвеним мрежама и fake news културом.
Овај „стварносни оквир“ уперен је на интелектуалне окидаче слушаоца, јер је (ваљда) сваком потребан макар краткотрајан одмор и отпор према најгрђим тековинама савременог конзумеристичког друштва. Емотивни окидач је музика лишена цинизма, ироније и „претеране промишљености“, која се не труди да помера стилске границе или истакне техничке квалитете музичара у први план. Њен је адут „лепота као таква“, музика која се ослања најпре на питку мелодију и разумљиве аранжмане.“
Никола Марковић