17. Турнеја Слободне зоне
12-18. jun 2023.

КОНТАКТ Галерија СКЦ у 21:00

Зароните у чаробни свет филма.

 

 

Турнеја Слободне зоне у оквиру овогодишњег избора филмова доноси најновије документарне и игране филмове који су били изузетно запажени на глобалној ангажованој филмској сцени. Пажљивом селекцијом тима фестивала приказаће се филмови који су освајали највеће награде и/или показали изузетан потенцијал код публике и критике од Берлина до Кана и других великих светских филмских манифестација.

 

 

Програм филмова:

 

понедељак 12. јун 2023. у 21:00

Утама – игр. р. Алехандро Лоајса Гриси, Боливија, Уругвај, Француска, 87’

 

Према легенди са Анда, када кондор, импозантна јужноамеричка птица дугог животног века, одлучи да нема сврхе да настави да замахује својим огромним крилима, извршава самоубиство бацивши се на стене. У раскошно изведеном дебитантском филму под именом Утама боливијског писца и редитеља Алехандра Лоајса Грисија, сличан пад у безнађе доживљава и његов људски пандан. У боливијском делу андске висоравни, старији кечуански љубавни пар, који је годинама живео мирним животом, суочава се са немогућом дилемом током неуобичајено дуге суше: одупрети се или бити поражен непријатељски настројеним окружењем и немилосрдним протоком времена.

 

уторак 13. јун 2023. у 21:00

Писање ватром – доk. р. Сушмит Гош, Ринту Томас, Индија, 92’

 

Снажан документарни филм о новинаркама у Кхабар Лахарији, јединој индијској новинској организацији коју воде искључиво жене. Жене Кхабар Лахарије, све из касте Далита („недодирљивих“), спремају се да покрену дигитално издање новина, иако многе немају струју код куће. Наоружане паметним телефонима, главна репортерка Мира и њен тим истраживачких новинарки суочавају се са неким од највец́их проблема Индије – разоткривањем немилосрдне дискриминације жена и давањем гласова потчињенима у репресивном кастинском систему. Писање ватром бележи њихову задивљујуц́у одлучност док се међусобно оснажују и позивају на одговорност оне који су одговорни за неправду. Филм је савршено представио кастни систем у Индији, стар миленијумима, традицију, сексуално насиље над женама и корупцију.

 

среда 14. јун 2023. у 21:00

Нежно – игр. р. Ласло Чуја, Ана Естер Немеш, Мађарска, 92’

 

Филм о опсесији бодибилдингом, романтици, (не)испуњености и љубави испричан између серија понављања и бројања калорија. Под строгим оком свог партнера Адама, Едина побеђује на свим већим турнирима бодибилдера. На њима, људи око ње падају у транс и фетишизују њено тело, а њен наступ на неки начин постаје уметност. Али ни бодибилдинг не може без спонзора. Зато Едина одлучује да додатно заради тако што ће понудити своје тело за новац мушкарцима чији су фетиш жене херкуловске снаге. Међу тим мушкарцима, који доживљавају врхунац гледајући је, појављује се један за којег Едина постаје више од снажног женског тела. Она почиње да увиђа разлику између својих снова (или оног што је мислила да су њени снови) и свог правог ја.

 

четвртак 15. јун 2023. у 21:00

Часна сестра фудбалски тренер – игр. р. Роберто Буесо, 109’

 

Сестра Марина, веома неортодоксна монахиња, послата је током лета 1994. у Ел Парал, интернат за дечаке ком прети затварање у блиској будућности. Иако дечаци Марину дочекују уз разне подвале, они ц́е, мало-помало, постати нешто веома налик породици коју никада нису имали.

Осим свог хумора, оно што филм чини заиста посебним су лукавство и храброст потребни овој жени да инспирише децу и научи их правим вредностима. Зато филм говори о истинском учењу, оном које је истрајно и које разуме да дете увек заслужује другу шансу. Ово је такође прича која говори о појму „дома“ и потреби да се заснује права породица.

 

петак 16. јун 2023. у 21:00

Прековремени рад – игр. р. Ерик Гравел, Француска, 88’

 

Џули затичемо у луксузном хотелу у Паризу, где као главна собарица ужурбано и педантно сређује апартмане у којима ноћ кошта вероватно више него што она зарађује одржавајући их беспрекорним. Филм чију режију потписује Ерик Гравел смешта Џули управо у тренутак националног штрајка јавних превозника и разговора за посао у струци на који је управо позвана. Почиње њена трка с временом, и ту лежи цео заплет: као у одличним акционим филмовима, ова драма је набијена темпом који потцртава све оне парадоксалне ситуације у којима се свака особа може наћи – како обезбедити себи нешто ако констатно морамо да остајемо у зони комфора да бисмо успели да преживимо?

 

субота 17. јун 2023. у 21:00

Троугао туге – игр. р. Рубен Естлунд, Шведска, Француска, Велика Британија, Немачка, Турска, Грчка, 150’

 

Филм је смештен у свет високе моде, у којем срећемо пар манекена који се налази на раскрсници својих каријера. Они су позвани на луксузно крстарење као инстаграм инфлуенсери како би додатно допринели гламуру необичног и, пре свега, пребогатог друштва које се нашло на јахти. Када јахта потоне, насукани су на пустом острву с групом милијардера и чистачицом. У борби за преживљавање и опстанак на острву, старе друштвене хијерархије се распадају и преокрећу.

 

 недеља 18. јун 2023. у 21:00

 Љубав, немачке марке и смрт – док. р. Џем Каја, Немачка, 96’

 

Споразум Немачке и Турске из 1961. године није довео само „гастарбајтере” у Немачку: с њима је дошла и њихова музика. Овај документарни филмски есеј представља туторијал из турске и немачке новије историје и прича причу о пословима турских емиграната на монтажној траци, носталгији и спајању породице, базару на железничкој станици у Биловштрасе у Берлину, ксенофобији и расизму, сетним песмама раних година и хип-хоп периоду након уједињења Немачке.

Ово је свет Радија Јилмаз, разних музичких праваца, свадбених бендова који певају и на курдском и арапском језику како би задовољили захтеве тржишта. Филмом Љубав, немачке марке и смрт, Џем Каја створио је ритмичну и живо испричану филмску енциклопедију турске музике у Немачкој.