Француски филмски караван – Циклус: Нови француски филм

Француски филмски караван – Циклус: Нови француски филм 

У оквиру програма Француски филмски караван који се реализује у сарадњи у сарадњи са Француским институтом у Београду, крагујевачка публика биће у прилици да види нови циклус филмова под називомНови француски филм. За овај први јесењи викенд француског филма, публика ће бити у прилици да се подсети аутора попут Тешинеа и Клапиша, али и да открије нову генерацију филмских стваралаца као што су Паскал Феран и Томас Лилти. Сви они бацају посебан поглед на појединца у друштвеном окружењу. Било да се ради о љубави, опсесији или brигама на послу, протагонисти се сами суочавају са проблемима у окружењу које врло мало пријемчиво за њихове brиге. Два узбудљива филмска дана и један специфичан француски шарм који спаја све ове филмске приче.

Филмови ће бити приказани у Кутији Шибица СКЦ-а, у петак и суботу, 23 и 24. октоbrа 2015. у терминима од 19 и 21х. Улаз за све пројекције је бесплатан. Програм Француски филмски караван се реализује у сарадњи са Француским институтом у Београду. ууу.институтфранцаис.рс

Програм филмова – Циклус: Нови француски филм 

петак, 23. октобар 2015. у 19х  

Čовек кога су превише волели (Француска, 2014, 116’)
Режија : Андре Тешине
Играју : Гијом Кане, Катрин Денев, Адел Енел
Заbrањено млаđима од 16 година 

Година је 1976. После пропалог brака, Ањес Ле Ру враћа се из Африке и одлази код своје мајке, Рене, која је власница казина Медитеранска палата у Ници. Млада жена се заљубљује у десну руку своје мајке, Мориса Ањелеа, адвоката који је 10 година старији од ње. Морису то није једина љубавна веза, а Ањес га лудо воли. Она жели да прода свој удео у казину да би се осамосталила. Једна намештена партија игре испражњава касу казина. Рене добија анонимне претње иза којих се крије мафија и Фратони, газда конкурентског казина који жели да се дочепа Медитеранске палате. Пошто је пао у очима Рене, Морис спаја Ањес са Фратонијем који јој нуди 3 милиона франака да гласа против своје мајке. Ањес прихвата понуду. Рене губи контролу над казином, а Ањес лоше подноси сопствену издају. Морис се удаљава. После покушаја самоубиства, млада жена нестаје у Тусену 1977. Њен леш никада није пронаđен. Тридесет година касније, Морис Ањеле је и даље главни осумњичени за овај злочин без доказа и без леша. Уверена да је крив за смрт њене ћерке, Рене даје све од себе да Морис буде осуđен.

петак, 23. октобар 2015. у 21х 
Кинески ребус (Француска, 2013, 117’)
Режија : Седрик Клапиш
Играју : Ромен Дири, Одри Тату, Сесил де Франс
Заbrањено млаđима од 12 година

Гзавије сада има 40 година. Проналазимо га са Венди, Изабел и Мартин 15 година после « Шпанске крчме » и 10 година после « Руских лутака ». Његов живот није баш сасвим среđен, постао је штавише још сложенији. Сада је отац двоје деце, а његова страст за путовањима га одводи овога пута у Њујорк, у сред Кинеске четврти. У сред хаоса, Гзавије тражи своје место као син, као отац… као човек уопште ! Разлаз. Породица поново на окупу. Истополни родитељи. Имиграција. Рад на црно. Његов живот заиста личи на кинески ребус ! Тај њујоршки начин живота иако није усклаđен и миран пружа му инспирацију за његово писање…

субота, 24. октобар 2015. у 19х
Бирд Пеопле (Француска, 2014, 127’)
Режија: Паскал Феран
Играју: Џош Čарлс, Анаис Демустје, Рошди Зем
Заbrањено млаđима од 12 година

У интернационалном хотелу у близини аеродрома Роаси, један амерички информатички инжењер у пролазу, под притиском професионалних и емотивних проблема, одлучује да радикално промени ток свог живота. Неколико сати касније, живот једне младе спремачице потпуно је избачен из колосека услед једног натприродног догаđаја. 

субота, 24. октобар 2015. у 21х
Хипократ (Француска, 2014, 102’)
Режија : Тома Лилти
Играју : Венсен Лакост, Реда Катеб, Жак Гомблен
Заbrањено млаđима од 12 година 

Бенџамин ће постати славан доктор, сигуран је у то. Али његово прво искуство на стажу за интернисте у служби његовог оца уопште не пролази као што је замишљао. Испоставља се да је у пракси све теже него у теорији. Одговорност га притиска, његов отац никад није ту за њега, а његов колега Абдел је страни лекар са више искуства него он. Бенџамин ће бити приморан да се на суров начин суочи са својим ограничењима и страховима, што својим што страховима својих пацијената, породица, других лекара и особља. Његово ватрено крштење почиње.