Supruge srpskih vladara iz dinastija Karađorđević i Obrenović
29. 09. 2023.

KONTAKT GALERIJA SKC  U 19.00

ULAZ SLOBODAN

 

 

TRIBINA u kojoj učestvuju autor knjige, istoričar Uroš Milivojević i muzejski savetnik Nenad Đorđević, razgovor vodi Ana Štrbac, urednica obrazovnog programa SKC Kragujevac.

 

Ova knjiga koja žanrovski pripada popularnoj istoriografiji sadrži biografije osam žena – vladarki iz srpskih novovekovnih kuća Karađorđević i Obrenović iz prve polovine 19. veka   Biografije voždovice Jelene, kneginja Ljubice, Perside i Julije, kneginje i kraljice Natalije i kraljica Drage, Marije i Aleksandre prate odabrani, zanimljivi odlomci iz niza istorijskih izvora poput dnevnika, pisama, memoara i novinskih članaka, kao i kratki životopisi drugih značajnih ličnosti iz ovog razdoblja.

Koliko su ove žene- supruge moćnih srpskih vladara živele u njihovoj senci, da li su bile politički ambiciozne, da li su pratile i delile ponekad tešku sudbinu svojih odabranika, kakvo je bilo njihovo javno delovanje i koliko je njihov značaj i uticaj u savremenoj srpskoj istoriji neka su od pitanja na koje ćemo pokušati da damo odgovore.