Svetski dan muzike
21. 7. 2017.

VELIKI PARK U 19:00

ULAZ JE BESPLATAN

Studentski kulturni centar tradicionalno obeležava Svetski dan muzike 21.juna. Na koncertu nastupaju Kragujevačko pevačko društvo sa projektom Summertime i francuska kantautorka Adelis.

 

Smisao ove muzičke manifestacije, koja se svakog 21. juna održava van uobičajenih koncertnih prostora – na javnim mestima, trgovima i parkovima – u više od 100 zemalja širom sveta, je da razni muzički stilovi i žanrovi dopru do najšireg kruga slušalaca. Ideja je da se muzičari ohrabre da izađu na ulice, kao i da svi koncerti budu besplatni. Ustanovljen je početkom osamdesetih godina u Francuskoj na predlog tadašnjeg ministra kulture te zemlje Žaka Langa. On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera i klasičara.

 

Godine 1997. Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska na sastanku u Budimpešti potpisuju Evropsku povelju o prazniku muzike. Od tada se obeležavanju Svetskog dana muzike priključuje sve veći broj zemalja. Već nekoliko godina, ovaj praznik se proslavlja u više od stotinu zemalja, među kojima je i Srbija. Prilagođavajući se kulturnim specifičnostima svake zemlje, postao je popularna međunarodna muzička manifestacija, koja se održava na javnim mestima, trgovima, parkovima.

 

Adelis – savremena francuska šansona

 

Glas, klavir i sempler, dovoljni su francuskoj kantautorki Adelis da svojim poetičnim tekstovima i šarmantnim nastupom na suptilan način dočara mala i jednostavna zadovoljstva svakodnevnice. Adelis na savremen način nastavlja tradiciju francuske šansone, mešajući je sa uticajima klasične muzike i džeza. Kompozicije ove originalne pijanistkinje i pevačice mekog glasa bez sumnje podsećaju na čuvenu francusku kantautorku Barbaru. Adelis iza sebe ima tri izdanja (Danse P’tite Fille, Le Sel, Tactile), evropske turneje (Nemačka, Danska, Švajcarska, Češka), ali i zapažene koncerte u Parizu gde je nastupila kao predgrupa Žan-Luj Oberu, predvodniku kultnog francuskog rok benda Téléphone.

 

Kragujevačko pevačko društvo – KPD

 

Kragujevačko pevačko društvo se kao mlad, ali profesionalno veoma zreo hor, kvalitetom nametnuo na muzičkoj umetničkoj sceni grada kao jedan od najzanimljivijih „noviteta“. Hor je osnovan 2014. godine, umetnički rukovodilac je Đorđe Catić a članovi hora su ljubitelji horske muzike. Brzo su se dokazali brojnim nastupima, koncertima i nagradama. Neki od zapaženih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama na kom osvajaju prvu nagradu, a u Belorusiji na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu Kaložska Blagovest u gradu Grodno 2017. godine osvajaju treće mesto.

 

Veoma promišljeno i sigurno rade na sebi i svojoj želji da doprinesu kulturnom životu Kragujevca ali i čitavog regiona. Njihov nastup sa Kragujevačkim orkestrom na kom je izvedem Mocartov Rekvijem 2016.godine proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i najposećeniji.

 

KPD sa projektom Summertime, koji čini interesantan program jazz, evergeen, gospel i filmske muzike obeležavaju ovogodišnji Svetski dan muzike 21. juna u Velikom parku.