Rezultati konkursa za 19. kolo edicije Prvenac

SAOPŠTENJE ŽIRIJA „PRVENAC 2020“

 

 

Od  58  prispelih rukopisa – više no u poslednje tri mirne godine -čitali smo 50 rukopisa, dok 8 rukopisa nije ispunilo uslove konkursa.  Čitajući ove radove članovi žirija su primetili sledeće:
znatno podignut kvalitet rukopisa i prevlast modernije književne koncepcije.

 

To je pravo ohrabrenje za dugoročnu književno sve vidljiviju i dragoceniju kragujevačku misiju zvanu „Prvenac“.
Žiri je iznenadio broj romana, solidna ponuda kratkih priča a i drama  se nakon prošlogodišnjeg probijanja leda ustalila i daje lep doprinos. Naravno da  je centralno mesto i ovoga puta zauzela poezija.

 

Tako se našlo desetak vrlo solidnih rukopisa koji su kvalitetom zaslužili i pažnju žirija a neke od ih mogu biti i knjige!
Lep znak da skribomani odstupaju a budući pisci nastupaju.

 

Žiri u sastavu: Miljurko Vukadinović i Zvonko Karanović najpre  je sačinio

 

Najuži izbor:

Drama:

Nenad Ignjatović: Ukopnici

 

Poezija:

Anđelka Isidorović: Trandulasti trevziri
Lazar Braajković: Promaja bez kraja
Lazar Bukmirović: Udžbenik svakodnevice
Milica Bešić: Prazna mesta
Mirko Kekić: Bugi-vugi predgrađa
Nikola Lučić : Modrine
Vladana Perlić: Putnici kroz vrijeme

 

Priča:

Pavle Aleksić: tamo je more

 

Roman:

Milica Rauški: Uspomene sa Petrovog Brda

Posebno zbog vrednoće pominje se i Kristina Selić: Melodija jedne mladosti (roman)+ Đurđevdanska zora (drama).

 

Izabrane su sledeće knjige:

 

  1. Nenad Ignjatović: Ukopnici (drama i poezija)
  2. Mirko Kekić: Bugi-vugi predgrađa (poezija)
  3. Nikola Lučić: Modrine (poezija)

 

Nenad Ignjatović  je široko razumeo i modernistički pročitao mogućnosti dramskog medija za ispoljavanje poetske suštine.
Pesnici Kekić i Lučić su se priklonili antipodnim poetskim modelima, s tim što je  Kekić  krenuo u svoju avanturu od preispoljenog lirizma Miloša Crnjanskog koji je obeležio dobar deo modernog srpskog pesništva, a Lučić od trajno inspirativnog Remboovog poetskog poduhvata koje  svetsko pesništvo podrazumeva kao krupan i specifičan  predznak modernosti i dan-danas…

 

Čestitamo  knjigom nagrađenim autorima
a ostalima želimo više istrajnosti i dobrih stihova,priča i svega drugog što ih književno legitimiše!

Miljurko Vukadinović i Zvonko Karanović, članovi žirija

 

 

Nenad Ignjatović je rođen u Šapcu, 14. maja 1993. Završio je osnovne i master studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na odseku za komparativnu književnost. Piše poeziju, prozu, dramu i književnu kritiku. Kao amaterski glumac bio je član nekoliko teatarskih trupa u Novom Sadu i Šapcu. Glumio je u srednjoškolskoj sekciji sa kojom je i nakon završene srednje škole nastavio da stvara umetničke sadržaje. Pored pozorišta, glumio je u filmovima u organizaciji amaterskog pozorišta ,,Vožd” sa Mišara. Učestvovao u pisanju i režiji predstave koja je inspirisana dramom ,,Tesla” Miloša Crnjanskog.

Učestvovao u performansima u Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj. Nastupao je sa umetnicima iz preko 25 zemalja sveta. Pobedio je na Poezinovom Festivalu poezije Piñero 2018. Na Evropskom prvenstvu u slem poeziji u Budimpešti obezbedio je ulazak u finale i superfinale i bio šesto mesto. Za svoju dramu „Ukopnici“ ostvario je drugo mesto na konkursu Branislav Nušić  u organizaciji Udruženja dramskih pisaca Srbije (UDPS). U 2020. godini izvođenje autorske pesme „Noć“ će se naći u francuskom dokumentarnom filmu o slem poeziji „Made from Ink“. Objavljene četiri pesme u prvom Zborniku slem poezije (Poezin, Beograd). Objavljena pesma „Šuma“ u Kiprijanovom kladencu (Bajina Bašta).

U okviru isčekivanja 2021. godine kao kulturne prestonice Evrope, na novosadskim događajima učestvovao je na slem večeri zajedno sa umetnicima iz Japana (KC Svilara); na tribini o odnosu književnosti i vizuelne umetnosti i performativnog nastupa (Bulevar Books); na performansu na temu porodičnog nasilja zajedno sa umetnicom Đejmi Hadrović (Muzej savremene umetnosti Vojvodine). Trenutno živi i stvara u Novom Sadu.

 

 

Mirko Kekić apsolvent Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Između ostalih objavljivao u listovima: Danas, Agon, Braničevo…

 

 

Nikola Lučić rođen je 9. juna 1990. godine u Beogradu. Igrao je NCAA košarku na Florida Tek Institutu a potom na Univerzitetu Kaldvel, u SAD, gde je diplomirao ekonomiju. Trenutno živi u Beogradu.

 

Studentski kulturni centar zahvaljuje svim učesnicama i učesnicima.