Резултати конкурса за 19. коло едиције Првенац

САОПШТЕЊЕ ЖИРИЈА „ПРВЕНАЦ 2020“

 

 

Од  58  приспелих рукописа – више но у последње три мирне године -читали смо 50 рукописа, док 8 рукописа није испунило услове конкурса.  Читајући ове радове чланови жирија су приметили следеће:
знатно подигнут квалитет рукописа и превласт модерније књижевне концепције.

 

То је право охрабрење за дугорочну књижевно све видљивију и драгоценију крагујевачку мисију звану „Првенац“.
Жири је изненадио број романа, солидна понуда кратких прича а и драма  се након прошлогодишњег пробијања леда усталила и даје леп допринос. Наравно да  је централно место и овога пута заузела поезија.

 

Тако се нашло десетак врло солидних рукописа који су квалитетом заслужили и пажњу жирија а неке од их могу бити и књиге!
Леп знак да скрибомани одступају а будући писци наступају.

 

Жири у саставу: Миљурко Вукадиновић и Звонко Карановић најпре  је сачинио

 

Најужи избор:

Драма:

Ненад Игњатовић: Укопници

 

Поезија:

Анђелка Исидоровић: Трандуласти тревзири
Лазар Браајковић: Промаја без краја
Лазар Букмировић: Уџбеник свакодневице
Милица Бешић: Празна места
Мирко Кекић: Буги-вуги предграђа
Никола Лучић : Модрине
Владана Перлић: Путници кроз вријеме

 

Прича:

Павле Алексић: тамо је море

 

Роман:

Милица Раушки: Успомене са Петровог Брда

Посебно због вредноће помиње се и Кристина Селић: Мелодија једне младости (роман)+ Ђурђевданска зора (драма).

 

Изабране су следеће књиге:

 

  1. Ненад Игњатовић: Укопници (драма и поезија)
  2. Мирко Кекић: Буги-вуги предграђа (поезија)
  3. Никола Лучић: Модрине (поезија)

 

Ненад Игњатовић  је широко разумео и модернистички прочитао могућности драмског медија за испољавање поетске суштине.
Песници Кекић и Лучић су се приклонили антиподним поетским моделима, с тим што је  Кекић  кренуо у своју авантуру од преиспољеног лиризма Милоша Црњанског који је обележио добар део модерног српског песништва, а Лучић од трајно инспиративног Рембоовог поетског подухвата које  светско песништво подразумева као крупан и специфичан  предзнак модерности и дан-данас…

 

Честитамо  књигом награђеним ауторима
а осталима желимо вишe истрајности и добрих стихова,прича и свега другог што их књижевно легитимише!

Миљурко Вукадиновић и Звонко Карановић, чланови жирија

 

 

Ненад Игњатовић је рођен у Шапцу, 14. маја 1993. Завршио је основне и мастер студије на Филозофском факултету у Новом Саду, на одсеку за компаративну књижевност. Пише поезију, прозу, драму и књижевну критику. Као аматерски глумац био је члан неколико театарских трупа у Новом Саду и Шапцу. Глумио је у средњошколској секцији са којом је и након завршене средње школе наставио да ствара уметничке садржаје. Поред позоришта, глумио је у филмовима у организацији аматерског позоришта ,,Вожд” са Мишара. Учествовао у писању и режији представе која је инспирисана драмом ,,Тесла” Милоша Црњанског.

Учествовао у перформансима у Србији, Хрватској, Мађарској. Наступао је са уметницима из преко 25 земаља света. Победио је на Поезиновом Фестивалу поезије Пиñеро 2018. На Европском првенству у слем поезији у Будимпешти обезбедио је улазак у финале и суперфинале и био шесто место. За своју драму „Укопници“ остварио је друго место на конкурсу Бранислав Нушић  у организацији Удружења драмских писаца Србије (УДПС). У 2020. години извођење ауторске песме „Ноћ“ ће се наћи у француском документарном филму о слем поезији „Маде фром Инк“. Објављене четири песме у првом Зборнику слем поезије (Поезин, Београд). Објављена песма „Шума“ у Кипријановом кладенцу (Бајина Башта).

У оквиру исчекивања 2021. године као културне престонице Европе, на новосадским догађајима учествовао је на слем вечери заједно са уметницима из Јапана (КЦ Свилара); на трибини о односу књижевности и визуелне уметности и перформативног наступа (Булевар Боокс); на перформансу на тему породичног насиља заједно са уметницом Ђејми Хадровић (Музеј савремене уметности Војводине). Тренутно живи и ствара у Новом Саду.

 

 

Мирко Кекић aпсолвент Историје уметности на Филозофском факултету у Београду. Између осталих објављивао у листовима: Данас, Агон, Браничево…

 

 

Никола Лучић рођен је 9. јуна 1990. године у Београду. Играо је НЦАА кошарку на Флорида Тек Институту а потом на Универзитету Калдвел, у САД, где је дипломирао економију. Тренутно живи у Београду.

 

Студентски културни центар захваљује свим учесницама и учесницима.