Рада, Бајин
Александар Новаковић
25. 11. 2020.

Контакт галерија СКЦ, 17:00

Разговор о књизи

„Иза сваког моћног оца је блудни син. Иза сваке жртве рата – ратни профитер“, пише у најави романа „Рада, Бајин“ с поднасловом: „Не заслужујете ме, бедници незахвални!“ Овај духовити, црнохуморни роман говори о „блуднику, грешнику – никад покајнику“ Ради Пашићу, сину чувеног српског политичара Николе Пашића.

Рада Пашић је био патријарх корупције и афера, ренесансна личност криминала у три државе: Краљевина Србије, Краљевине Југославије и поратне, социјалистичке Југославије. Притом је Рада имао дебеле досијее у Француској, Грчкој, Швајцарској и Чехословачкој. Нови роман награђиваног романописца и драматурга Александра Новаковића је написан као лако читљиво штиво које стилом, нимало случајно, подсећа на жуту штампу из међуратног периода (с обзиром да је Рада Пашић пунио новинске чланке оног времена) али се његова суштина лако проналази у 21. веку, како у жутој штампи тако и у историји. Јер, док је нама, за реалну политику и елементарно поштење, слепих вођа (а Николу Пашића је као таквог описао славни сатиричар Радоје Домановић) биће нама и татиних синова као што је био Рада. Можда модерне Раде не иду на балове и не возе се у олдтајмерима али сигурно обрћу милионе евра и, мада ретко, носе чувене „наногице“ као више него симболичне казне за своја непочинства. Рада, Бајин је смешан и сатиричан јер се дешава данас и, баш због тога, актуелан и језив.

 

НАПОМЕНА: Због епидемиолошке ситуације разговор о роману одвијаће се на ZOOM платформи на интернету. У Контакт галерију биће омогућен улаз до попуњавања дозвољеног броја посетилаца. Маске обавезне.