Priče od kiše
Danica Jevđović
26. 02. 2019.

Galerija SKC u 20:00
Izložbu će otvoriti Aleksandar Dimitrijević, magistar likovnih umetnosti

Ovom izložbom Galerija SKC započinje izlagačku sezonu u 2019. godini.

 

Priče od kiše

 

Izložba Priče od kiše povezuje dva naizgled kontradiktorna aspekta u jedinstvenu postavku. Naime, spaja iluzionizam prizora i iskustvenost objekta.

Tradicionalne slike, ilustracije i fotografije, ma koliko velike ili male, uprkos iluziji realnosti drže posmatrača na distanci. Ta dela su poput prozora koji gledaju u neko drugo mesto. Pred njima je posmatrač svestan da je u pitanju iluzionistički prizor. Umetnički objekti, poput instalacija su pak stvarni u svojoj prostornosti i samim tim bliži iskustvenom, jer pružaju realni doživljaj za posmatrača. Danica je u svom radu spojila dualitet prizora i objekta, uzevši najbolje iz oba sveta. Delo Hajrudina Ramadana Priče od kiše je puno fantastičnih predela, koje je moguće videti samo kroz uramljeni prozor slike. Pored toga, Daničina vizuelna interpretacija nam omogućuje da istovremeno doživimo stvarni prostor, vazduh i svetlo između slojeva od kojih je sačinjena instalacija. U toj tenziji fantastičnog i stvarnog, u nama se dešava vrsta kognitivne disonance, gde se realno iskustvo meša sa imaginarnim.

Fenomen svetla privlači umetnike i filozofe od antike do danas. U alegoriji pećine, Platon je upravo svetlo proglasio vrhovnom istinom, gde obasjane forme-ideje bacaju senke po pećinskim zidovima. Te senke, ljudi nesvesni onoga što se dešava iza njih doživljavaju kao realnost. Daničini radovi se na još jedan način bave dualitetom, jer prikazuju motiv pećine u kojoj je svetlo veoma blago, nasuprot motivu pustinje u kojoj je ono nemilosrdno. Takav raspon moći govori da se ovoj temi mora prići sa velikim poštovanjem, kako likovno, intelektualno, tako i duhovno. Danica je preko svetla ređala slojeve fantastičnih oblika, koji svojim senkama daju sliku posebne realnosti. Kaže se da se istina može pročitati između redova, a u ovom slučaju istina se može videti između slojeva.

Danica je u jednom ranijem tekstu ukazala na potrebu za unikatnim: ,,U sadašnjem svetu konzumerizma, kratkog trajanja i ,,približavanjaˮ svega svakome javlja se potreba za unikatom. Prolaznost i ponovljivost s jedne, neponovljivost i trajanje s druge strane. Umetnički svet nam daje nešto između. Daje nam galerije pune slika, skulptura i drugih umetnosti, ali takođe i kataloge, monografije i druge vidove publikacija koje su pune reprodukcija. Primenjene umetnosti donose printove, digitalne ilustracije, murale, keramike i njihove fotokopije. Nedostaje vremena za udubljivanje i istraživanje strukturalnosti tih dela već se ona uzimaju ,,zdravo za gotovoˮ.ˮ Veliki broj umetničkih dela se danas konzumira preko elektronskih displeja, od ekrana telefona, tableta, do laptopova. Čak se može reći da usled popularnosti društvenih mreža dolazi do prezasićenja iluzionističkim prizorima koje konzumiramo na taj način, pre svega u vidu fotografija, video snimaka, digitalnih reprodukcija slika i digitalnih ilustracija. Umetničko delo koje vidimo na ekranu je zapravo raspored piksela obasjanih pozadinskim osvetljenjem LED panela. Danica u svom radu koristi upravo LED rasvetu, ali umesto piksela ispred osvetljenja stoji nešto unikatno. Slojevi različitih materijala, crteža i kolaža u interakciji sa svetlom proizvode neponovljive, plemenite, likovne slučajnosti.

Dragan Bibin

 

Danica Jevđović rođena 1992. u Užicu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu školske 2014/2015. na departmanu likovnih umetnost, studijska grupa: slikarstvo, u klasi prof. Dragana Matića. Završila master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2017. na studijskoj grupi: grafičke komunikacije, pod mentorstvom prof. Ivice Stevanovića. Član umetničke grupe SUEuKI i Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU).
Učesnik više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu. Nagrađena iz Fonda za podsticanje umetničkog i istraživačkog stvaralaštva studenata studijskog programa master akademskih studija grafičkih komunikacija ,,Nomen est omen“ – Dobanovački nagradom 1000 Zato.

Izabrane izložbe i projekti:
2018. Galerija Forma, izlagački prostor UPIDIV-a, Novi Sad, Srbija;
2018. Galerija Terra, Kikinda, Srbija;
2018. XVI Međunarodni salon stripa, SKC, Beograd, Srbija;
2018. Doba obnove II, izložba članova UVUU, galerija Reflektor, Užice, Srbija;
2017. 29. Užički regionalni likovni salon, Gradska galerija, Užice, Srbija;
2017. 49. Zlatno pero Beograda, galerija Progres, Beograd, Srbija;
2017. XV Međunarodni salon stripa, SKC, Beograd, Srbija;
2017. Doba obnove, izložba članova UVUU, galerija Reflektor, Užice, Srbija;
2017. The ARTBOX.PROJECT Basel 1.0, Basel Art Weeks, Euroairport,, Bazel, Švajcarska;
2017. Likovni salon ,,30sa30″, Kulturni centar Zrenjanina, Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančevo, Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici, ArtCentar u Beogradu, Srbija;
2017. BookIll Fest, Festival ilustracije knjige, Novosadski sajam, Novi Sad, Srbija;
2016. INTERNATIONAL COMIC SHOWROOM “VELES 2016”, izložba i Specijalna nagrada organizatora za autorski strip Tunel, Veles, Makedonija;
2016. InterLink festival dijaloga, Palata Beograd (Beograđanka), Beograd, Srbija;
2016. Učešće na The Danube Flags Project Dragana Matića, DonauFest, Ulm, Nemačka;
2016. SKCNS Fabrika, Projekat Razlike, umetnička grupa SUEuKI, Novi Sad, Srbija;
2016. Radionica i izložba Angažovana novinska ilustracija, CK13 i Francuski institut, Novi Sad, Srbija;
2016. Projekat IZGOVORI, SKCNS Fabrika, Novi Sad, Srbija;
2015. XIII Međunarodni salon stripa, SKC, Beograd, Srbija;
2013/2014. Učešće na IPA projektu „Panonski put umetnosti“ u saradnji sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka (projekat realizovan na relaciji Hrvatska-Srbija) i izložba studentskih radova u Apatinu.

 

Izložba će biti otvorena do 17. marta 2019.