Премијера представе
ТОТОВИ
10. 04. 2019.

Сала ПМФ-а у 20:00

Улаз је слободан

 

Позоришни програм Студентског културног центра Крагујевац у априлу обележиће премијера представе Тотови, по комаду мађарског писца Иштвана Еркења, а у режији Костадина Стојадинова.

О писцу

Еркењ се сматра једним од најзначајнијих прозних и драмских писаца мађарске књижевности XX века и најизвођенијим мађарским драмским писцем у свету. Приповедач и драматичар, познат као „мајстор гротеске”, светску славу стекао је својим, такозваним, „Једноминутним новелама”, посебном књижевном врстом у којој се служи гротеском, параболом, апсурдом и фантастиком, као и драмским текстовима, који су са успехом извођени у Европи и Америци.

Реч редитеља

Прича о породици Тот, иако смештена у Мађарску у време Другог светског рата, осликава природу обичног, понизног човека свуда и увек, у свим добима великих страдања, где се тежња за опстанком супрoтставља очувању људског достојанства. Сви покушаји „обичних” људи да се додворе надређенима и умилостиве оне који господаре животима на фронту чине читаву слику гротескном, а све ситуације наликују смртоносној игри у којој се правила прихватају без поговора и преговора. Наше читање судбине Тотових заснива се управо на тој игри, на могућности да се воде паралелне игре власти и обичне породице која покушава да заштити сина на фронту. У малим играма Мајора и Тотових сукобљавају се садизам и инстинктивна борба за опстанак, забава и страх, појединац-страдалник и колективно страдање сведено на број. Партије шаха, домина и карата су стварност рата, забава или страст оних који држе полуге моћи, док је за другу страну смртоносна игра ужасна стварност, игра у коју су без своје воље увучени и где треба „бити паметан”. Када се игра са фронта пренесе у дом послушне породице, ствара се низ необичних ситуација у којима нисмо сигурни да ли је посреди однос стварних људи или антропоморфних фигура које се међусобно поништавају, побеђују и губе. Јунаци се надмећу у наметању правила и доминацији у тој мери да се питамо да ли је све заправо игра коју је увек могуће покренути из почетка, или је прави улог јединствени и непоновљиви људски живот. Стога и прича о Тотовима није замрзнута у времену, већ је могуће уочити је у свакој епоси, докле год постоји ауторитарни режим који захтева послушност и од човека формира бесловесно биће кoje je само део масе послушника. Питање које остаје на крају игре је универзално, постављено свим генерацијама – у ком су односу ствари које човек чини и оне ствари које човека чине, може ли се заиста очувати људски живот по сваку цену, чак и ако је та цена губљење достојанства и права на споствено мишљење и расуђивање.

Улоге тумаче:

Алекса Свиларов, Илија Ивановић, Јулија Вучковић, Невена Терзић, Милица Ђорђевић, Татјана Николић, Алекса Могић.