Premijera predstave
AUTOBUS S
04. 11. 2022.

Sala PMF-a u 20:00

 

Akademsko pozorište SKC-a započeće novu sezonu premijerom predstave „Autobus S, po tekstu „Stilske vežbe, Rejmona Kenoa. Režiju i adaptaciju potpisuje Kostadin Stojadinov, a uloge tumače – Miljana Pavlović, Jovana Nešković, Milica Đorđević, Filip Đurić, Emilija Mihailović i Nevena Terzić.

 

Reč reditelja

„Stilske vežbe” Rejmona Kenoa prikazuju jedan vrlo jednostavan, istinit i banalan siže, a ostvaruju svoj pun potencijal kroz beskonačan broj jezičkih kombinacija. Takođe, „Stilske vežbe”, kao dramski tekst pružaju glumcu mogućnost za bezbroj kombinacija na sceni. Naše „Stilske vežbe” (nazvane „Autobus S” prema mestu događaja), kroz kratku kolažnu formu, predstavljaju „priču o mladiću sa dugim vratom” u kontekstu sadašnjeg vremena i društva. U pitanju je jedna priča ispričana na mnogo načina čije su okolnosti, junaci, ali i krajnji ishod isti, dok se sam stil pripovedanja menja u zavisnosti od potrebe.  Različiti prikazi iste priče aludiraju na neprestano ponavljanje istih konstrukcija u našem društvu koje se predstavljaju kao potpuno nove ideje. Sa druge strane, „Autobus S je i karikatura naše svakodnevice ‒ deformisana slika stvarnosti koja se iznova ponavlja u različitim varijantama i sa različitim ulogama. Iako je svima odavno poznat ishod, svi sa nadom iščekuju spasonosnu novu varijaciju na jednu odavno ispričanu priču.

 

Rejmon Keno (1903‒1976), francuski romanopisac, pesnik, esejista, član Gonkurove akademije, diplomirao je filozofiju na Sorboni. Kenoa je izuzetno okupirao fenomen jezika. Smatrao je da se francuski književni jezik sve više udaljava od govornog i u svojim delima nastojao je da ih što više približi.

Napisao je 16 romana („Pasji zub”, „Odile”, „Moj prijatelj Pjero”, „Caca u metrou”, „Cvetak nezaboravak” i dr.). Iz njegovog obimnog opusa izdvajaju se i autobiografija u stihu „Hrast i pas”, „Stilske vežbe”, „Sto hiljada milijardi pesama, knjiga koja čitaocu pruža mogućnost da sam slobodno kombinuje stihove i od njih sklapa sonete, a sto hiljada milijardi je, prema Kenou, ukupan broj takvih kombinacija. Od lirskih zbirki ističu se „Ako tako misliš”, sabrane pesme iz perioda od 1920. do 1951, i „Pas s mandolinom”.

 

Ulaznice možete kupiti u Studentskom kulturnom centru Kragujevac po ceni od 200 dinara.