Премијера представе
АУТОБУС С
04. 11. 2022.

Сала ПМФ-а у 20:00

 

Академско позориште СКЦ-а започеће нову сезону премијером представе „Аутобус С, по тексту „Стилске вежбе, Рејмона Кеноа. Режију и адаптацију потписује Костадин Стојадинов, а улоге тумаче – Миљана Павловић, Јована Нешковић, Милица Ђорђевић, Филип Ђурић, Емилија Михаиловић и Невена Терзић.

 

Реч редитеља

„Стилске вежбе” Рејмона Кеноа приказују један врло једноставан, истинит и баналан сиже, а остварују свој пун потенцијал кроз бесконачан број језичких комбинација. Такође, „Стилске вежбе”, као драмски текст пружају глумцу могућност за безброј комбинација на сцени. Наше „Стилске вежбе” (назване „Аутобус С” према месту догађаја), кроз кратку колажну форму, представљају „причу о младићу са дугим вратом” у контексту садашњег времена и друштва. У питању је једна прича испричана на много начина чије су околности, јунаци, али и крајњи исход исти, док се сам стил приповедања мења у зависности од потребе.  Различити прикази исте приче алудирају на непрестано понављање истих конструкција у нашем друштву које се представљају као потпуно нове идеје. Са друге стране, „Аутобус С је и карикатура наше свакодневице ‒ деформисана слика стварности која се изнова понавља у различитим варијантама и са различитим улогама. Иако је свима одавно познат исход, сви са надом ишчекују спасоносну нову варијацију на једну одавно испричану причу.

 

Рејмон Кено (1903‒1976), француски романописац, песник, есејиста, члан Гонкурове академије, дипломирао је филозофију на Сорбони. Кеноа је изузетно окупирао феномен језика. Сматрао је да се француски књижевни језик све више удаљава од говорног и у својим делима настојао је да их што више приближи.

Написао је 16 романа („Пасји зуб”, „Одиле”, „Мој пријатељ Пјеро”, „Цаца у метроу”, „Цветак незаборавак” и др.). Из његовог обимног опуса издвајају се и аутобиографија у стиху „Храст и пас”, „Стилске вежбе”, „Сто хиљада милијарди песама, књига која читаоцу пружа могућност да сам слободно комбинује стихове и од њих склапа сонете, а сто хиљада милијарди је, према Кеноу, укупан број таквих комбинација. Од лирских збирки истичу се „Ако тако мислиш”, сабране песме из периода од 1920. до 1951, и „Пас с мандолином”.

 

Улазнице можете купити у Студентском културном центру Крагујевац по цени од 200 динара.