Peščanik
04. 10. 2019.

SALA PMF-A U 20:00
ULAZ 200 DIN, UZ INDEKS I ĐAČKU KNJIŽICU 100 DIN

 

Nakon uspešnog učešća na festivalima u Šapcu i Nišu, Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Kragujevac novu sezonu nastavlja na svojoj matičnoj sceni izvođenjem predstave Peščanik. Dramatizaciju istoimenog romana Danila Kiša i režiju predstave potpisuje Kostadin Stojadinov. Predstava je premijerno izvedena 02. juna 2018. godine i višestruko nagrađena na Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Novom Sadu.

Peščanik je kolaž slika iz života Eduarda Sama, pokušaj rekonstrukcije očeve ličnosti iz stvarnih i „izmaštanih izvora“. U osnovi Peščanika je igra u kojoj se prepliću očeva sećanja i sećanja na oca, prostori sna i jave, istorija i fikcija, a scena je prostor sukoba onih koji grade sećanje na Eduarda i drugih koji ga sistematski uništavaju. Igra je i svojevrsni citat Eduardovih sećanja, beležaka i pisama što je i „mala, tužna, ništavna ljudska pobeda nad golemim, večnim, božanskim ništavilom“.

 

Uloge tumače: Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović, Tatjana Nikolić.