Peščanik
22. 02. 2019.

Sala PMF-a u 20:00

Cena karte: 200 rsd, za đake i studente 100 rsd

 

Akademsko pozoršte SKC-a obeležiće dan rođenja Danila Kiša izvođenjem predstave Peščanik.

Danilo Kiš rođen je 22. februara 1935. godine u Subotici. Njegovo delo je neka vrsta svetog prikazanja ludila 20. veka, njegovog ukusa krvi, blata i laži, izmešanih sa suzama žrtava. Miliona žrtava čiji je on neumoljiv i neutešan svedok.

U Peščaniku (1972), posvećenom uništenju Jevreja (čija je žrtva i njegov otac, stradao u Aušvicu), on je rukom dodirnuo užas, što je malo koji od pisaca znao da uradi, jer lagano uvodi čitaoca u spiralu tog užasa, tako da se čitalac, i ne primetivši, malo pomalo identifikuje sa rušilačkim mehanizmom, sa ubicom koji ispituje i muči žrtvu. Peščanik je nesumnjivo njegovo remek-delo. Retko je jedna knjiga uspela da izrazi tu strahovitu, podmuklu sposobnost zla da raste u svakom od nas, da postane naša priroda.

Poslednji susret sa Danilom Kišom, Klaudio Magris

Dramatizaciju romana i režiju predstave potpisuje Kostadin Stojadinov, a uloge tumače: Aleksa Svilarov, Anastasija Đorđević, Danijela Koturović, Emilija Mihailović, Ilija Ivanović, Jovana Milosavljević, Julija Vučković, Milena Perić, Milica Đorđević, Mina Nešić, Nevena Terzić, Rada Nestorović, Tamara Obrenović i Tatjana Nikolić