Пешчаник
22. 02. 2019.

Сала ПМФ-а у 20:00

Цена карте: 200 рсд, за ђаке и студенте 100 рсд

 

Академско позорште СКЦ-а обележиће дан рођења Данила Киша извођењем представе Пешчаник.

Данило Киш рођен је 22. фебруара 1935. године у Суботици. Његово дело је нека врста светог приказања лудила 20. века, његовог укуса крви, блата и лажи, измешаних са сузама жртава. Милиона жртава чији је он неумољив и неутешан сведок.

У Пешчанику (1972), посвећеном уништењу Јевреја (чија је жртва и његов отац, страдао у Аушвицу), он је руком додирнуо ужас, што је мало који од писаца знао да уради, јер лагано уводи читаоца у спиралу тог ужаса, тако да се читалац, и не приметивши, мало помало идентификује са рушилачким механизмом, са убицом који испитује и мучи жртву. Пешчаник је несумњиво његово ремек-дело. Ретко је једна књига успела да изрази ту страховиту, подмуклу способност зла да расте у сваком од нас, да постане наша природа.

Последњи сусрет са Данилом Кишом, Клаудио Магрис

Драматизацију романа и режију представе потписује Костадин Стојадинов, а улоге тумаче: Алекса Свиларов, Анастасија Ђорђевић, Данијела Котуровић, Емилија Михаиловић, Илија Ивановић, Јована Милосављевић, Јулија Вучковић, Милена Перић, Милица Ђорђевић, Мина Нешић, Невена Терзић, Рада Несторовић, Тамара Обреновић и Татјана Николић