Paralelna istorija teatra
Milan Mađarev
07. 10. 2019.

KONTAKT GALERIJA SKC, 20:00

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

 

Paralelna istorija teatra − alternativni teatar Srbije 1980−2000, autora Milana Mađareva, bavi se rubnim ili pomalo zaboravljenim alternativnim predstavama i rediteljima koji su delovali u amaterizmu u Srbiji krajem XX veka. Knjiga je nastala kao rezultat istorijskog i empirijskog istraživanja alternativne pozorišne scene Srbije poslednje dve decenije 20. veka, i treća je objavljena knjiga ovog autora.

Milan Mađarev je teatrolog, dramaturg, pedagog, voditelj psihodrame, pozorišni i radio reditelj i prevodilac sa slovenačkog jezika. Predaje predmet Scenska umetnost na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi. Inicirao je pokretanje impro scene u Vojvodini 2003, a od 2008.
vodi Impro studio na VŠSSOV u Kikindi, koji izvodi i celovečernje impro predstave.

Režirao je tekstove Slobodana V. Jovanovića, Ježija Andžejevskog, Henrika Ibzena, Aleksandra S. Puškina, Marine Milivojević, Pavla Marinkovića, Edvarda Olbija i Gradimira Stojkovića. Sarađuje kao reditelj i dramaturg sa Redakcijom Dramskog programa Radio Beograda i kao dramaturg na predstavama slovenačkog reditelja Tomija Janežiča.

Milan Mađarev istražuje scensku prisutnost, energiju i preduslove za razvijanje spontanosti i kreativnosti plesača, glumaca i neglumaca. Radio je u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Južnoj Koreji. Pisao o pozorištu za Drugi program Radio Beograda, Treći program Radio Beograda, RTS TV Beograd, Danas, Glas javnosti, Ludus,veb-sajt B92, i za časopise: Orchestra, Pozorište, Scena (Novi Sad),
Maska (Ljubljana), Teatarski glasnik (Skoplje), itd.
Objavio je dve autorske knjige: Kreativna drama u Škozorištu i Teatar pokreta Jožefa Nađa, za koju je dobio Nagradu za teatarsku kritiku i publicistiku ,,Marko Kovačević” na 52. MESS-u 2012.