Паралелна историја театра
Милан Мађарев
07. 10. 2019.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА СКЦ, 20:00

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ

 

Паралелна историја театра − aлтернативни театар Србије 1980−2000, аутора Милана Мађарева, бави се рубним или помало заборављеним алтернативним представама и редитељима који су деловали у аматеризму у Србији крајем XX века. Књига је настала као резултат историјског и емпиријског истраживања алтернативне позоришне сцене Србије последње две деценије 20. века, и трећа је објављена књига овог аутора.

Милан Мађарев је театролог, драматург, педагог, водитељ психодраме, позоришни и радио редитељ и преводилац са словеначког језика. Предаје предмет Сценска уметност на Високој школи струковних студија за образовање васпитача у Кикинди. Иницирао је покретање импро сцене у Војводини 2003, а од 2008.
води Импро студио на ВШССОВ у Кикинди, који изводи и целовечерње импро представе.

Режирао је текстове Слободана В. Јовановића, Јежија Анџејевског, Хенрика Ибзена, Александра С. Пушкина, Марине Миливојевић, Павла Маринковића, Едварда Олбија и Градимира Стојковића. Сарађује као редитељ и драматург са Редакцијом Драмског програма Радио Београда и као драматург на представама словеначког редитеља Томија Јанежича.

Милан Мађарев истражује сценску присутност, енергију и предуслове за развијање спонтаности и креативности плесача, глумаца и неглумаца. Радио је у Словенији, Србији, Босни и Херцеговини и Јужној Кореји. Писао о позоришту за Други програм Радио Београда, Трећи програм Радио Београда, РТС ТВ Београд, Данас, Глас јавности, Лудус,веб-сајт Б92, и за часописе: Orchestra, Позориште, Сцена (Нови Сад),
Маска (Љубљана), Театарски гласник (Скопље), итд.
Објавио је две ауторске књиге: Креативна драма у Шкозоришту и Театар покрета Јожефа Нађа, за коју је добио Награду за театарску критику и публицистику ,,Марко Ковачевић” на 52. МЕСС-у 2012.