Orkestar harmonika Kragujevac / Svetski dan muzike 2016

Kragujevački Orkestar harmonika nastupiće na Đačkom trgu 21. juna povodom Svetskog dana muzike. Članovi jednog od najboljih svetskih orkestara akordionista predstaviće se brojnim nastupima tokom dana, kao i neformalnim razgovorima i druženjem sa publikom. Koncert orkestra zakazan je za 19 časova.
Orkestar harmonika Kragujevac je jedan od najboljih svetskih orkestara akordeonista (umetnika na harmonici) u sferi ozbiljne muzike. Čine ga najuspešniji učenici odseka za harmoniku Srednje muzičke škole „dr Miloje Milojević“, profesori ove škole i studenti Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu (FILUM).
Učenici odseka za harmoniku škole „dr Miloje Milojević“ u poslednjih 40 godina osvojili su preko 1000 nagrada, uključujući i pobede na naprestižnijim svetskim takmičenjima.
U želji da, sa vrhunskog školskog, uzdigne nivo sviranja na najviši svetski profesionalni nivo, 2014.g. orkestar je započeo saradnju sa studentima sa katedre za harmoniku. Na ovaj način, putem selekcije najboljih učenika i studenata koji dolaze iz gotovo svih krajeva zemlje i okruženja, a uz iskustvo profesora obe institucije, uspeli su da odgovore na izazove i održe sada već tradicionalno visok koncertni nivo sviranja harmonike kao solističkog instrumenta Odsek harmonike
predstavlja sigurno jedan od najviše nagrađivanih odseka svih instrumenata muzičkih škola u našoj zemlji. Za to su zaslužne generacije profesora i učenika koje su u poslednjih nekoliko decenija predano radile na ostvarivanju
ovog cilja. Mnogi članovi orkestra su sada među
vodećim umetnicima, pedagozima i kulturnim delatnicima u ovoj oblasti širom Evrope i sveta.
Pored akordeonista orkestru se po potrebi pridružuju i umetnici na drugim instrumentima (klavir, domra, violina, viola, udarački instrumenti) .
http://orkestarharmonika.com/