Од краја до бескраја
Константинос Пателис-Милићевић
19. 09. 2023.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА И ГАЛЕРИЈА СКЦ У 20:00

Изложбу ће отворити Милица Катић, визуелна уметница / музичка подршка Јован Љуштина

 

 

Изложба „Од краја до бескраја“ сачињена је од избора радова насталих у протекле три године. Константинос Пателис-Милићевић се у свом раду бави свакодневним догађијима које представља кроз скулптуру разноврсних форми и материјала.

Део изложених радова бави се питањем појединца суоченог са безизлазним проблемом чије је решење, у први мах, крајње неизвесно. Аутор се тада осврће на иронију дате ситуације додатно је појачавајући једноставним и активним називима. Ти називи позивају публику на преиспитивање и поновни осврт на само дело и тако постају његов значајан атрибут. Другу групу чине радови који делују као сијасет издвојених сећања из детињства. Оно што се у први мах чита као дечија игра, односно играчка по својој природи носилац је дуала. Тада рад који је представљен наивно и дечије, са собом носи исконска питања попут рата и мира, постања, па и краја и бескраја.

Одабир материјала такође није случајан – аутор свесно и са намером супротставља његову вредност са предметом који из њега настаје тако стварајући јасан парадокс. Он комбинује разноврсне материјале попут мермера, метала, камена, гипса, дрвета и папира, али и већ готове предмете из свакодневног живота које обрађује тако да одговарају и истичу симболичке елементе радова.

Сама поставка  и међупростор изложених радова утичу на њихово сагледавање али и на могуће интервенције на већ готовим радовима. Додавањем нових, мења се и употпуњује изглед, па и наратив оних пређашњих, тако да делује као да краја никада нема.

„Од краја до бескраја“ обрађује цикличну природу искуства где се нешто изнова савладава, доживљава и осећа док остаје отворено питање валидности свега поновљеног.

 

Константинос Пателис-Милићевић

Рођен 1997. године у Ираклиону (острво Крит, Грчка). Дипломирао је ОАС на Вајарском одсеку у класи проф. Мрђана Бајића и Радоша Антонијевића 2020 године. Завршио је МАС на истом факултету 2021. године када је добио награду за скулптуру „Сретен Стојановић, професор АЛУ“. Излагао је на бројним самосталним изложбама у земљи и региону и учесник је више ликовних колонија у земљи.

 

Самосталне изложбе:

2023. Еквилибријум, Уметнички центар УБСМ, Београд
2022. Иди, играј се, Галерија Илије М. Коларца, Београд
2022. Нигде Одређено, Галерија Дома омладине, Београд
2021. MANAKO, Галерија Илије М. Коларца, Београд

 

Групне изложбе: 

2022. Ставови и форме-Уметност као форма мишљења, Галерија легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића МСУ Београд2022. 2022. Стваралачка Гроцка VII Колективна изложба, Центар за кулутуру Гроцка, Београд
2021. VI ИнтерАкција, Галерија Дома омладине, Београд
2021. VI ИнтерАкција, Галерија МСУРС, Бања Лука, Република Српска
2021. Изложба радова награђених студената Факултета Ликовних уметности за школску 2020/2021. годину Галерија ФЛУ, Београд
2021. 49.Изложба цртежа и скулптура малог формата студената Факултета ликовних уметности у београду, Галерија Дома омладине, Београд
2021. XXI бијенале студентског цртежа Србије, Дом културе Студентски град, Београд 2021. Masterpieces, U10, Београд
2020. Стваралачка Гроцка VI Колективна изложба, Центар за кулутуру Гроцка, Београд
2019. Шта ће бити после? . 6. H фестивал, Београд
2019. Галерија Корњача, Београд
2019. Real presence, Магацин, Београд
2019. У додиру са, МСУ, Београд
2019. Стваралачка Гроцка V Колективна изложба, Центар за кулутуру Гроцка, Београд
2018. 47. Изложба цртежа и скулптура малог формата студената Факултета ликовних уметности у београду, Галерија Дома омладине, Београд
2018. Стваралачка Гроцка IV Колективна изложба, Центар за културу Гроцка, Београд

Колоније:

2019. Ликовна колонија; Тршић, Лозница
2018/19/20/22 – Ликовна колонија, Гроцка, Београд