Biletarnica za slepe putnike i Bes, ljubav i uteha
Goran Matić i Mirko Škiljević
25. 08. 2021

Letnja scena SKC, 20:00

Razgovor o knjigama sa autorima Liberlanda

Estetika Gorana Matića estetika je boli i dopadljive težine po koju se vraćamo iz pjesme u pjesmu. To je estetika boli, spaljenog mesa i pamćenja vode koja čitatelja dugo zadržava na mjestima gotovo rušilačke snage. Iako su ga do sada objavljene pjesme profilisale kao pjesnika koji dobrovoljno pod srce gura nož i čini to smelo i vješto, nova knjiga Gorana Matića je proboj u utrobu grada u kojem pjesnik uz svoju bol filtrira i bol onih oko sebe. Goran Matić je pjesnik mjesečine, smrti i ljubavi, destruktivne i krvave. Mr muzike Milovan Filipović

(Vanda Petanjek)

Goran Matić je pesnik iz Beograda. Preciznije, iz Zemuna. To mu je posebno važno da istakne prilikom predstavljanja. Predstaviće nam se kao veoma neobičan umetnik, koji je kao inženjer ušetao u svet privatnog biznisa ali i lepe reči.

 

***

 

Galerija upečatljivih likova, ponekih sasvim pozadinskih, kao i feministkinja Gordana, najbolja drugarica junakove supruge Nade, smeštaju roman u socijalni balkanski prostor, milje koji ga ne sprečava da se okrene u ezoterično. „Uteha“ kao moto svakog smrtnika koji mora završiti u „Prividu“, kontrastiran je pitanjem – Ko sam, u stvari, ja(?) i logičko-metaforičkim nadmudrivanjem sa besmrtnošću. Zbog toga čitaoci mogu poželeti da ga ponovo iščitavaju.

(Ivan Despotović)

Mirko Škiljević, romansijer, pripovedač i esejista. Živi i radi u Beogradu. Do sada objavio romane „Naredni će biti bolji“; Mogu to i ja!“ „I pre i posle“. Njegov četvrti roman „Bes ljubav i uteha“ objavljen je 2021. godine za izdavačku kuću Liberland art.