Непреводиви речник синонима
Лебрехт Гашпар
3. 02. 2021.

Zoom састанак, 19:00

Разговор о роману

Непреводиви речнмк синонима је роман београдског писца, сликара, колумнисте и публицисте који објављен у Новом Источном Сарајеву у оквиру књижевне манифестације Златна сова за најбољи необјављени роман на коме је добио другу награду.

Жири је о овом делу рекао, између осталог:

Роман базиран на психолошком и емоционалном набоју чланова једне породице која се свела на сопствене крхотине, прати судбину оца – мученог кривицом због пропуштене прилике да спасе сина и кћерку – прогоњене породичним бременом. Кћеркин покушај да оде у свет, преиспитивање властитог постојања анализирањем и евоцирањем успомена маестралан је одраз превирања и домова појединца суоченог са собом и са чињеницом да од онога, од чега смо саздани – нема бега.

… Без директно изнесених ставова (аутора), роман на сликовит и посредан начин говори о утицају историје на судбину појединца и самога друштва, а породична драма – од својих почетака натруњена сујеверјем и условљена некаквим силама што извиру из сваке пукотине древног поднебља ком припадамо – упућује на оно од чега смо саздани, што нам је прошлост и оквир будућности.

 

Аутор ове књиге је претходних година објавио још један роман под својим правим именом.