Некад су овде биле
све саме њиве
Алекса Гајић
15. 09. 2020.

Контакт галерија и Галерија СКЦ у 20:00

Изложбу ће отворити Владимр Ранковић, ванредни професор ФИЛУМ Крагујевац

 

 

Могу Вам понудити ове памфлете о смислу живота и умећу живљења.
безимени јунак стрипа Алексе Гајића

 

Алекса Гајић је стрип цртач, илустратор, филмски аутор… „Алекса Гајић ствара чуда“, пише Урош Петровић за Десну књигу – део једног од Алексиних чуда – књигу названу Лева књига / Десна књига. Политикин Забавник (ево прилике да се помене да су Алекса и Забавник другари већ неколико деценија) бележи речи Дејана Стојиљковића – Алекса Гајић је, „човек који може да вам нацрта (или наслика) буквално шта год пожелите“.

Уобичајени изговори за крајњу субјективност у сагледавању стваралаштва уметника који су ми блиски (и дељењу свог мишљења проистеклог из тог сагледавања) – заједничка времена и простори, присуствовање њиховом раду и, коначно, пријатељство – постају, када се ради о Алекси Гајићу, бескорисни, неупотребљиви, лажни, јер за (објективно… не, не верујем) сагледавање Алексиног стваралаштва неопходно је познавати Алексу. Али, како га упознати? Ево неколико предлога – вребати га испред куће (током изложбе заинтересовани ће моћи да добију адресу) и, када буде излазио (или улазио), отпочети разговор; пронаћи га на отварању неке од изложби стрипова у Беграду и том приликом отпочети разговор; отићи на Херцегновски стрип фестивал, Крагујевац Comic Con, Међународни салон стрипа у београдском СКЦ-у или неку сличну манифестацију (тада мора да разговара са непознатима); доћи у сутерен јужног крила Прве крагујевачке гимназије или крагујевачки СКЦ, у правом тренутку… Ипак, најлакши начин да се упозна Алекса Гајић јесте да се гледа и чита „необавезно терапијски део [његовог] стваралаштва“ (ово су његове речи), у књигама и на изложбама. Са сваком окренутом страницом или разгледаним експонатом Алекса бива све ближи, јаснији, занимљивији… И све – времена, простори, цртежи, гласови – почиње да се савршено уклапа (ипак је он уредио пакао асамблажа, нашао карику која недостаје…), спаја и стапа у јединствен утисак захваљујући којем је могуће (и дешава се) понекад се запитати да ли се у некој ситуацији нашао прави или нацртан Алекса, да ли је неку (врло конкретну) реченицу изговорио он или је записана у облачићу његовог стрипа, или је изречена гласом његовог анимираног јунака, или је послата као СМС порука…

Изложба дела необавезно терапијског стваралаштва Алексе Гајића требало је да буде отворена у крагујевачком СКЦ-у у мају 2020. године. Можда ће за неколико година овај податак изгубити смисао који има данас (у ствари, сви се надамо да ће тако бити), али у време када су још увек свежа сећања на део марта, април и мај које смо провели у стрепњи, страху, избегавању људи, па потом и повратак готово истоветне ситуације употпуњене мањим забранама, али и већом неизвесношћу, кишама, врућинама, као прадавна прошлост делује сусрет Алексе Гајића са студентима ФИЛУМ-а (и неколицином других гостију) 4. децембра прошле године, разговор од сат и по у препуној просторији у сутерену јужног крила Прве крагујевачке гимназије, чињеница да није било довољно столица али да никоме није сметало да стоји… Дискусија је прекинута уз обећање да наставак следи ускоро, већ на пролеће, да ће бити употпуњен изложбом и да ће прича потрајати онолико колико будемо желели.

Ово је тај наставак. Јесењи уместо пролећног. Можда ћемо моћи да разговарамо (и добијемо упутства о умећу живљења), уз правила дистанцирања, у башти СКЦ-а. Сигурно је да ће смех (упркос томе што може да буде опасан) бити неизбежан – „мсје Гажик у борби против лошег расположења“. Грана ће помоћи да разумемо Гранично поље стрипа (и друга гранична поља), хармоника – Хармонични стрип, очи – Скопофобију… Алекса ће нас довести до тога да се запитамо да ли знамо где су Омољица, Дувно и Сврљиг, сазнаћемо да пљоснато камење може да се искористи и за Камени стрип, а не само за „жабицу“,  открићемо да се у паклу асамблажа може догодити да се ништа не уклапа, видећемо Ауторове сузе радоснице (које су, вероватно, потекле када су се уклопиле у остатак асамблажа) и његов зној у праху…

Изложбе и „необавезне“ књиге Алексе Гајића, поред тога што су занимљиве, духовите (терапија против лошег расположења), изузетно нацртане или насликане (како бисте само пожелели), омогућавају улазак у уметников лични свет, дуго грађен кроз различите и разнородне (врло често необичне) активности, јединствен, непоновљив, ведар… Изложбе и књиге, није згорег поновити, пружају драгоцену могућност да се упозна аутор, а он (као и његов неименовани јунак) може понудити штошта (важно) о смислу живота…

Владимир Ранковић

 

 

 

Алекса Гајић

Рођен у Београду 20.05.1974. Дипломирао на ФПУД у класи проф. Растка Ћирића , колор стрип албумом ”Technotise”. Од 1996. до 2006. стални сарадник Политикиног Забавника (а после тога повремено). Од 2000. ради за издавачку кућу ”Soleil” из Француске , и од тада објавио 6 колор албума (објављених у још 8 земаља).У Србији  је осим ових албума објавио и албум ”Technotise”  као и колекцију кратких стрипова ”У Шрафовима”, ”Skrepbuk” i ”Пљоснати стрип”. Илустровао више књига у сарадњи са разним издавачима. Сарађивао такође са бројним часописима и магазинима као илустратор.

Аутор неколицине економско пропагандних спотова као и више музичких видео спотова,  и низа рекламних памфлета, flyer-a, новинских огласа и реклама, календара, плаката, storyboard-ova, itd … Учесник више колективних изложби, и аутор четири  самосталне (најзначајнија 2005. у Музеју примењене уметности).

Од 2006. до 2009. радио на свом првом дугометражном анимираном филму ”Technotise – Edit i ja”. Филм је приказан на преко 20 фестивала , и вишеструко је награђиван. У наредне две године поново ради за Француског издавача, овај пут ”Quadrantes Solaire” са дводелним албумом ”Drakko”.  2013. још једном се окушава у анимацији, овај пут са краткометражним филмом ”Успон и пад уметности”.
У међувремену  ради на концептуалном пројекту ”Чудесни стрипови”, у оквиру ког су настали и ”У шрафовима”, ”Skrepbuk”, ”Пљоснати стрип”, објављени од стране System Comics-a , као и  награђени  ”Камени стрип” и ”Премотавање”.

Од 2015. са истом скупином људи ради свој други дугометражни анимирани филм ”Technotise – Пророк 1.0 ”.

 

www.technotise.com
www.aleksagajic.blogspot.com