Младост у шездесетим
16. 06. 2020.

Контакт галерија и Галерија СКЦ у 20:00

Изложба „Младост у шездесетим“
Уметници/е: Милица Ђорђевић, Слободанка Милошевић, Војислав Недељковић, Сретен Вуковић и Урош Павловић
Кустоскиња: Слађана Петровић Варагић

 

 

„Младост у шездесетој“ је вишегодишњи колективни истраживачко-уметнички пројекат групе уметница, уметника и културних радника који се бави истраживањем еманципаторских подухвата једне заједнице, сагледане кроз процесе настанка, развоја и нестанка њене највеће фабрике текстила – „Младости“.

Послератна индустријализација друштва у бившој Југославији створила је специфичне начине живота, утицала на афирмацију и емаципацију жена унтар мањих патријархалних и руралних средина. Фабрика „Младост“ у Пожеги, попут бројних фабрика широм Југославије, представљала је особен социјалистички микрокосмос, стварајући међу својим радницама специфичан осећај припадности, солидарности и важности сопствене улоге у свеопштем развоју друштва. Каснији процеси деиндустријализације и затварања фабрика деградирали су деценијама успостављане вредносне оквире, а генерације радница које су носиле борбу за статус „радне жене”, данас болно прихватају сазнање да њихова жртва нема вредност за данашње и будуће генерације.

Трагајући за временом младости пројекат „Младост у шездесетој“ транспонује сећање на емаципаторске подухвате послератног југословенског периода у поље савремене уметности, настојећи да у данашњем контексту декодира културно наслеђе једне микрозаједнице и отвори простор критичког размишљања унутар постојеће социокултурне стварности.

На изложби „Младост у шездесетим“ биће представљени радови уметника и уметница из Пожеге – Милице Ђорђевић, Слободанке Милошевић, Војислава Недељковића, Сретена Вуковића и Уроша Павловића. Кустоскиња изложбе и ауторка пројекта је Слађана Петровић Варагић.

 

 

Биографије чланова колективног пројекта „Младост у шездесетој“:

 

Слађана Петровић Варагић, историчарка уметности. Дипломирала на Филозофском факултету, Универзитета у Београду, на одсеку за историју уметности. Магистрирала на Факултету драмских уметности у Београду, на групи Студије Филма и медија. Кустоскиња и продуценткиња у области вузелних уметности и филма.

Милица Ђорђевић, фотографкиња и визуелна уметница. Дипломирала на Факултету примењених уметности и дизајна у Београду, на атељеу за фотографију, у класи професора Бранимира Карановића. Излагала више пута самостално, као и на колективним домаћим и међународним изложбама. Награђивана Специјалном наградом Културног центра Београда, Златном медаљом Међународног салона фотографских минијатура у Београду, Похвалом за фотографију на манифестацији Дани фотографије у Србији, као и Првом наградом 26. Ужичког ликовног регионалног салона 2014. и Трећом наградом 30. Ужичког регионалног салона (Градска галерија Ужице).

Слободанка Милошевић, визуелна уметница. Дипломирала на Академији уметности у Новом Саду на одсеку графика 2012. године, где је 2014. завршила и мастер студије из области цртања. Самостално је излагала 2013. године у Градској галерији Пожега као и на више од 30 колетивних изложби. Члан је центра за визуелна истраживања „Круг“. Радови јој се налазе у колекцији Културног центра Пожега (откуп Министарства културе и информисања Републике Србије).

Војислав Недељковић, визуелни уметник. Дипломирао је 2006. на Факултету уметности у Звечану, ликовни одсек, смер графика у класи професора Зорана Јовановића Добротина. Излагао једанаест пута самостално и реализовао више групних изложби у земљи и иностранству. Истражује у различитим областима визуелне уметности. Поред цртежа, којим се најчешће бави, изражава се кроз сликање, видео уметност и просторне инсталације. Уз визуелну уметност, још се бави културним активизмом, педагошким радом и музиком. Учествовао је у реализацији низа културних пројеката и члан је неколико струковних удружења.

Сретен Вуковић, визуелни уметник, сниматељ, монтажер. Радио је за више телевизијских и продукцијских кућа у земљи и иностранству, као и на више филмских пројеката. Излагање је започео 2015. године, самосталном изложбом фотографија у Градској галерији Пожега, након чега је учесвовао на бројиним изложбама и фестивалима у Норвешкој и Србији (13. Бијенале минијатуре Горњи Милановац;  Фестивал Видеомедија 2019, Нови Сад; Фестивал Видеопарк, Галерија Рефлектор Ужице, 2019 Ужице; Тријанле проширених медија „Реконекција“ УЛУС, 2019, Београд и сл.)

Урош Павловић, визуелни уметник, графички дизајнер и илустратор. Дипломирао на Академији уметности у Новом Саду, на графичком одсеку. Учествовао је на више самосталних и групних изложби у земљи и иностранству, као и ликовних колонија и резиденција. Више пута је награђиван. Радови су му заступљени у Теленор колекцији, колекцији Културног центра Пожега (откуп Министарства културе и информисања Републике Србије) и више приватних колекција.

 

О „Младости“:

Фабрика „Младост“ трикотажа и конфекција Пожега била је једна од већих и значајнијих фабрика текстила на тржишту некадашње Југославије. Све до краја осамдесетих година 20. века упошљавала је око 1200 радница/ка и била је „најуспешнија радна организација у пожешкој општини и једна од бољих међу конфекционарима Србије“, како су писале Вечерње новости 1988. године. У производном објекту који се простирао на 8500 м2 налазиле су се стотине шиваћих машина на којима су радиле жене из Пожеге и околине, шијући текстилне производе за југословенско тржиште и извоз (СР и ДР Немачка, Холандија, Пољска, Мађарска, Чехословачка). Крај 2007. године „Младост“ је дочекала у дуговима и са свега десет радника. Приватизована је 2008. године. Некадашња „шивара“ –  највећа производна хала „Младости“ данас је кинески тржни центар.

 

Изложба ће бити отворена до 30. јуна 2020.