Микроидентификација
Милана Симић
23. 03. 2021.

Галерија СКЦ у 19:00

 

 

 

Основна карактеристика ранијег сликарског рада Милане Симић је употреба тканина различитих обојености, и при томе је овај материјал користила за директно формирање подлоге слике у грађењу апстрактне композиције. На тај начин је овај карактеристични материјал постајао градивни елемент слике, уз све специфичности саме текстуре и квалитета употребљених тканина.

Претходна искуства Милана користи и у свом садашњем уметничком раду, где је сама изведба сада резултат студиознијег рада уз коришћење вишезначних елемената. У средиште интересовања она поставља лични, интимни свет; преиспитивање сопствених емоција које произилазе из односа према људима и свету који је окружује. Сам сликарски процес је сада другачији, она слику „прави“, прилази јој као објекту, третира је скоро као скулпторску форму. Уместо индустријске, неутралне тканине, Милана сада у раду користи стару и изношену одећу, која је припадала и блиским, али и њој непознатим људима. У овом процесу она стару/половну одећу сече и прекраја, разапиње, веже у чворове, преклапа, и све те карактеристичне делове користи као градивни елемент „лика“ – имагинарног портрета или интимних релација. На овај начин Милана ствара сопствене ликовне форме, сопствени ликовни језик/систем који је у функцији истраживања одабране  тематике, а која се развија у промишљање о идентитету и социолошким аспектима. У њеном  уметничком раду слика постаје апстрахована симбиоза различитих портрета, она носи физички „отисак“ тела учитаних у одећу, али функционише и као процес стварања/грађења симбола људских односа на један специфичан начин, који је читљив у више нивоа.

Ово је истовремено и њено лично истраживање емоција, интимни дијалог са блиским особама посредством материјалних „остатака“ које користи као основну грађу у свом сликарском раду, где из тактилног доживљаја коришћени материјал гради и преводи у  вишезначне апстрактне форме.

 

проф. Босиљка Зиројевић Лечић

 

 

Милана Симић рођена је 1995. године у Приједору, Босна и Херцеговина. Основне студије сликарства завршила је на Академији ликовних умјетности у Требињу 2019. године, у класи професора Саве Пековића. Тренутно је Мастер студент на Академији уметности у Новом Саду, модул сликарство, под менторством Босиљке Зиројевић Лечић. Од 2018. године члан је Удружења ликовних умјетника у Приједору. Излагала је на бројним колективним изложбама у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори. Њено самостално излагање до сада су обележиле четири изложбе у Мостару, Требињу, Бања Луци и Београду. Учествовала је на фестивалу Фото фест Бар 2017. године и Еко колонији у Широком Бријегу 2017. и 2018. године. Њен рад објављен је у Арт Холе Магазину у Лондону 2020. године. Од исте године сарађује са Културним центром „Лаб“ у Новом Саду у којем организује изложбе младих умјетника из Србије и региона.

Миланин уметнички рад односи се на истраживање у пољу слике – објекта и видео инсталације. Кроз преиспитивање личног идентитета, преиспитује и међуљудске односе. Кроз радове провлачи разна социолошка питања и питања односа умјетника као појединца према друштву и супротно. У тренутним радовима присутна је интимност, коју не може да изостави, јер кроз размјену ођеће остварује комуникацију са људима и на тај начин повезује своју уметност са заједницом. Експериментисала је са различитим материјалима, а њен тренутни израз огледа се у текстилу.

Тренутно живи и ствара у Новом Саду.

 

 

 

Самосталне изложбе:

2020.

„Тангента“ Квака 22, Београд

„Меетинг Поинт“ Арт Клуб Простор, Бања Лука

2019.

„Иза Површина“ дипломска изложба, Галерија АЛУ, Требиње

,,РАЗЛИКЕ“ Галерија Рондо, Мостар

 

Колективне изложбе (избор):

2020.

„Мастер изложба“, Архив Војводине, Нови Сад„Са стране“, Културни центар Лаб, Нови Сад

2019.

„Поп-Уп“ продајна изложба, Нова Искра, Београд

„26. Јесењи ликовни салон“, галерија Центра за културу “Масука“, Велика Плана

“Три, четири дана“ изложба студентских радова АЛУ Требиње, ОКЦ Абрашевић, Мостар

Изложба фотографија Рефото “Женственост“, Галерија Прозор, Београд

„Групна“ изложба студентских радова АЛУ Требиње, Културни центар, Требиње

,,ОНИ ДОЛАЗЕ“ изложба слика, цртежа и графика младих умјетника Приједора, Галерија Сретен Стојановић, Приједор

,,Културни селфие“ Артцоннецтион, Квака 22, Београд

2018.

„Студентски живот у БиХ“, Атеље Исмет Мујазиновић, Тузла

„Идеологија насиља и психологија зависности“ Артцоннецтион, Умјетнички павиљон Цвијета Зузорић, Београд

Изложба слика са Еко ликовне колоније Блидиње, Дворац Петровац, Подгорица

Изложба слика са Еко ликовне колоније Блидиње, Културни центар Никола Ђурковић, Котор

 

 

Изложба ће бити отворена до 11. априла 2021.