Koncert hora
KPD (Kragujevac) i Šumatovac (Aleksinac)
8. 12. 2022.

Narodni muzej, u 20:00

Ulaz je slobodan

 

Hor Studentskog kulturnog centra Kragujevac ─ Kragujevačko pevačko društvo vas poziva na koncert horske muzike na kom će scenu podeliti sa gostima iz Aleksinca – Mešovitim horom Šumatovac. Ovo je prvi zajednički koncert ova dva hora, a ujedno i početak nove saradnje. Publika će biti u prilici da uživa u žanrovskoj i stilskoj raznovrsnosti koncertnog repertoara, a koje će na scenu doneti oba hora.

 

Kao začetnik horskog pevanja u svom gradu, Aleksinački mešoviti hor Šumatovac osnovan je daleke 1887. godine, a ime je dobio po čuvenoj bitki na Šumatovcu. Neguje širok spektar žanrova, pre svega svetovnu muziku, ali i pravoslavnu duhovnu muziku, etno i starogradsku muziku, džez i filmsku muziku, kao i obrade narodnih i popularnih kompozicija, a cappella i uz instrumentalnu pratnju.

Članovi hora su amateri različitih zanimanja i uzrasta. Zajednička im je ljubav prema horskoj muzici, i svi zajedno čine jedan od najstarijih horova u Srbiji. Rad hora proteže se kroz tri veka, i uprkos mnogim teškoćama, traje i danas. Danas je značajno ime u kulturi grada Aleksinca, i učestvuje na svim važnim gradskim manifestacijama, na koncertima, književnim večerima, saborima duhovne muzike, ali i na horskim festivalima u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, kao i najvećeg priznanja grada Aleksinca, Plakete za doprinos razvoju kulture grada.

Hor ove godine obeležava 135 godine rada i postojanja. Dirigent hora je Dimitrije Golubović.

 

Kragujevačko pevačko društvo osnovano je 2014. godine, ali se već na samom početku svojim kvalitetom i inovativnim pristupom uspešno pozicionirao na umetničkoj i muzičkoj sceni grada. Hor ubrzo postaje prepoznatljiv zahvaljujući brojnim nastupima, koncertima i nagradama.

Neki od najzapaženijih nastupa bili su na kragujevačkom OKTOH-u, na takmičenju Horovi među freskama, na kom osvajaju prvu nagradu „Vojislav Ilić”, zatim 2017. u Belorusiji, na Međunarodnom pravoslavnom horskom festivalu Kaložska Blagovest, u gradu Grodno, gde osvajaju treće mesto, kao i tri zajednička koncerta sa Omladinskim horom iz Ingolštata, jedan održan u Kragujevcu, a dva u Ingolštatu. Nastup hora na koncertu sa Kragujevačkim orkestrom 2016. godine, na kom je izveden Mocartov Rekvijem, proglašen je kulturnim događajem godine, a svakako je bio i jedan od najposećenijih.

Krajem 2017. godine hor postaje deo Studentskog kulturnog centra Kragujevac, nastavljajući da nadograđuje svoj repertoar i programske aktivnosti kao deo programskog koncepta SKC-a. Hor prvenstveno čine mladi entuzijasti sa snažnom željom da doprinesu raznovrsnosti i svežini savremene kulturne i muzičke scene grada i šire.

Dirigent hora je Đorđe Catić.