Концерт хора
КПД (Крагујевац) и Шуматовац (Алексинац)
8. 12. 2022.

Народни музеј, у 20:00

Улаз је слободан

 

Хор Студентског културног центра Крагујевац ─ Крагујевачко певачко друштво вас позива на концерт хорске музике на ком ће сцену поделити са гостима из Алексинца – Мешовитим хором Шуматовац. Ово je први заједнички концерт ова два хора, а уједно и почетак нове сарадње. Публика ће бити у прилици да ужива у жанровској и стилској разноврсности концертног репертоара, а које ће на сцену донети оба хора.

 

Као зачетник хорског певања у свом граду, Алексиначки мешовити хор Шуматовац основан је далеке 1887. године, а име је добио по чувеној битки на Шуматовцу. Негује широк спектар жанрова, пре свега световну музику, али и православну духовну музику, етно и староградску музику, џез и филмску музику, као и обраде народних и популарних композиција, а cappella и уз инструменталну пратњу.

Чланови хора су аматери различитих занимања и узраста. Заједничка им је љубав према хорској музици, и сви заједно чине један од најстаријих хорова у Србији. Рад хора протеже се кроз три века, и упркос многим тешкоћама, траје и данас. Данас је значајно име у култури града Алексинца, и учествује на свим важним градским манифестацијама, на концертима, књижевним вечерима, саборима духовне музике, али и на хорским фестивалима у земљи и иностранству. Добитник је многих признања и награда, као и највећег признања града Алексинца, Плакете за допринос развоју културе града.

Хор ове године oбележава 135 године рада и постојања. Диригент хора је Димитрије Голубовић.

 

Крагујевачко певачко друштво основано је 2014. године, али се већ на самом почетку својим квалитетом и иновативним приступом успешно позиционирао на уметничкој и музичкој сцени града. Хор убрзо постаје препознатљив захваљујући бројним наступима, концертима и наградама.

Неки од најзапаженијих наступа били су на крагујевачком ОКТОХ-у, на такмичењу Хорови међу фрескама, на ком освајају прву награду „Војислав Илић”, затим 2017. у Белорусији, на Међународном православном хорском фестивалу Каложска Благовест, у граду Гродно, где освајају треће место, као и три заједничка концерта са Омладинским хором из Инголштата, један одржан у Крагујевцу, а два у Инголштату. Наступ хора на концерту са Крагујевачким оркестром 2016. године, на ком је изведен Моцартов Реквијем, проглашен је културним догађајем године, а свакако је био и један од најпосећенијих.

Крајем 2017. године хор постаје део Студентског културног центра Крагујевац, настављајући да надограђује свој репертоар и програмске активности као део програмског концепта СКЦ-а. Хор првенствено чине млади ентузијасти са снажном жељом да допринесу разноврсности и свежини савремене културне и музичке сцене града и шире.

Диригент хора је Ђорђе Цатић.