Krida Budaya (Indonezija) i
AFA Svetozar Marković
14. 07. 2019.

Đački trg u 20:30

Dance with Indonesia

 

Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni folklorni ansambl Krida Budaya, iz Indonezije, na zajedničkom koncertu folklora sa Akademskim folklornim ansamblom Svetozar Marković. Koncert će se održati 14. jula na Đačkom trgu sa početkom u 20:30.

Prethodnih godina kragujevačka publika imala je priliku da se upozna sa plesovima i igrama Portorika i Gruzije, a ovoga leta moći će da uživa u lepoti i složenosti egzotičnih plesova Indonezije. Obojen u boje i zvuke ove daleke ostrvske zemlje, Đački trg ponovo postaje scena na kojoj će se susresti dve igračke tradicije i na kojoj će kragujevačka publika moći da se upozna sa raznolikošću svetske igračke baštine. Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković predstaviće Splet igara iz Šumadije i Vranjansku svitu.

Krida Budaya, osnovan 1983. godine pod okriljem indonežanskog univerziteta, jedan je od najpoznatijih i najuspešnijih indonežanskih omladinskih ansambala. Okuplja mlade ljude, kako i samo ime ansambla kaže, u „kulturnoj misiji” predstavljanja indonežanskog tradicionalnog nasleđa na scenama širom sveta. I ovoga leta Krida Budaya je na svom evropskom proputovanju, i Kragujevac je samo jedna od destinacija, pored Rumunije, Bosne i Hercegovine, Slovačke i Mađarske, na kojoj će ansambl nastupati kao ambasadopr indonežanske kulture.

Indonežanski plesovi, kojih ima preko 3000, oslikavaju kulturnu i etničku raznolikost arhipelaga koji nastanjuje više od 700 etničkih grupa od kojih svaka ima svoje specifične plesove. Krida Budaya donosi na scenu deo ovog bogatog igračkog nasleđa, najpre predstavljajući spletove plesova Jave i Džakarte. Živi, dinamični plesovi koji oslikavaju običaje indonežanskih ostrva, ponekad magijskog značenja, ponekad zavodljivih pokreta, ponekad slaveći radost života, kroz pokret pripovedaju istoriju, ali i svakodnevni život indonežanskog arhipelaga. Celokupni nastup upotpunjuju sjajni i raskošni kostimi jarkih boja, kao i raznoliki rekviziti.

Pored tradicionalnog plesa, Kragujevčani će imati priliku da se upoznaju i sa tradicionalnom indonežanskom kuhinjom kroz degustaciju jela koja će pripremati kuvar indonežanske ambasade. Veče tradicionalne indonežanske kuhinje, praćeno zvucima i pokretima jednog od najdinamičnijih indonežanskih plesova pod nazivom Veseli cvet, održaće se 13. jula u okviru Street Art Festivala, koji Studentski kulturni centar Kragujevac organizuje već drugu godinu zaredom. Svi zainteresovani moći će da se pridruže i zaplešu u ritmu Veselog cveta.