Kozji ustanak
Saša Mladenović
12. 04. 2023.

Galerija SKC. 19:00

Razgovor o romanu

Dva vremešna seoska momka sa grupom istomišljenika, u donkihotovskom naporu grade novi život u zagrljaju netaknute prirode.

Ali njihov svet je brutalno napadnut. Ratni profiteri i prevaranti, lažnodiplomci, pseudorodoljupci, i vlasnici vlasti, nasrću i na goru i na vodu, i na čoveka i na Boga. Reke guraju u uske betonske cevi, kradu narodnu volju, seku i rasprodaju šume, promovišu lažnu nauku, kopaju rudnike trovačnice, slave šund i troše narodne pare.

Junaci ovog romana, Džontra i Gorča, veruju da se takvom zlu mora stati za vrat. Roman Saše Mladenovića Kozji ustanak, slika obične ljude, neiskvarenih duša i namera, odane prirodi i izvornim vrednostima, spremne da se bore za pravičnost, solidarnost i čovekoljublje i uspravan život na sopstvenoj zemlji. Pisac ne štedi aktere izmilele iz tmuše aktuelne stvarnosti.

I kad je zlo gotovo nadomak trijumfa, zajednica se budi, ljudi se prepoznaju, otpad se povlači pred glasnim talasom naroda. Jer, kazano je već – tek će padati kiša, nove će poteći bujice, poslednja će biti narodna volja.

Roman je inspirisan hrabrim meštanima sela Rakita. Mestom koje će postati simbol borbe u Srbiji. Stari i bolesni (ali ponosni i rešeni da se grumen rođene zemlje ne da) protiv alavih i moćnih predstavnika novog sveta koji će angažovati i batinaše. Meštani će, ostavljeni na milost i nemilost, pretrpeti: zastrašivanje, prebijanje, ponižavanje, ali sve to ih neće sprečiti da stanu licem u lice uzurpatoru i pruže otpor dostojan gorštaka. Ubrzo će se dići i meštani staroplaninskog sela Topli Do. Biće to lekcija građanima Srbije kako se čast i zemlja brane. Junaci romana žive na reci Bistrica. Koja se ničim ne može uprljati. I u selu istog naziva. Kog podižu iz petnih žila dok ne dođu banditi da im otmu reku i život.

O romanu će, pored autora, govoriti i urednik Milivoje Pajović.

Saša Mladenović je rođen i odrastao na reci Vlasini, u selu Kruševica. Diplomirao je na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, završio specijalizaciju iz medicinske biohemije na VMA gde trenutno radi.

Objavio je: romane Rt dobre nade (Zograf, 2006) i Vaše karte, molim (Viaprint, 2010) kao dramu Guten Morgen Srbijo (Ukronija, 2018).

Sa neobjavljenim rukopisom romana Laku noć Mr Hokins bio je finalista na 23. Deretinom konkursu za neobjavljeni roman.

Roman Kozji ustanak, napisao je na obali reke Bangui u Centralnoafričkoj republici koja ga je, životom koji se dešava na njoj, podsetila na davno prošlo vreme kada je Vlasina tekla svom svojom silinom dok je nisu prigušili izgradnjom minihidrocentrala.

U toku svoje karijere proveo je u Africi dve godine kao deo Plavih šlemova UN-a. Iskustva iz Afrike je, između ostalog, predstavio i u SKC Kragujevac.